Nyitókép: SITA

 

Sikeres a Szlovák Köztársaság története, amely 2023. január 1-jén ünnepli függetlenségének 30. évfordulóját. Jelenleg a pragmatizmus uralkodik az országban, amelyben nehéz szellemi ideálokat találni. Továbbra is inkompetens személyek kerülnek hatalomra, és hiányoznak azok a személyiségek, akik a jövőkép hordozói lehetnének. A politikusoknak nincs türelmük ahhoz, hogy hosszú távra építsenek valamit. Így látja a független Szlovákia 30 évét František Mikloško egykori politikus, aki nem támogatta a csehszlovák szövetség kettészakadását, de a Szlovák Köztársaság létrehozását jó lépésnek tartja.

 

 „Személy szerint elleneztem a szakítást. Barátok voltunk. Nem szabadulhattam meg csak úgy a múltunktól, és nem szállhattam szembe a barátaimmal. A szakítás sem politikailag, sem emberileg nem kellemes”

 

– mondta Mikloško a TASR-nek. Ugyanakkor rámutatott Augustín Marián Húska szavaira, miszerint 30 évvel ezelőtt jó idő volt a szétválásra, később ugyanis már nem lett volna ilyen egyszerű.

 

 hirdetes_300x300  

„Augustín Marián Húska egyszer azt mondta nekem, hogy most van az a pillanat, amikor a nagyhatalmak elismerik az új államok létrejöttét. Ha most nem tesszük meg, akkor egyszer nagyon nehéz lesz megtenni. Tehát a pillanat megfelelő volt. Én személyes okok miatt nem támogattam, de a köztársaság létrejött, és ez rendben van”

 

– jelentette ki Mikloško, aki korábban a szlovák parlament elnöke volt.

 

Sikeresnek tartja a 30 éves független Szlovákia történetét, bár szerinte voltak benne sötét pillanatok is. Rossz időszaknak nevezte a mečiarizmust és a Smer-SD kormányzásának idejét.

 

„1998-ban Szlovákia létéről és nemlétéről volt szó” – emlékezett vissza Vladimír Mečiar kormányának végére és Mikuláš Dzurind kabinetjének érkezésére. „Ez egy megkönnyebbülés volt. De a Smer távozása után is megkönnyebbülés volt, hogy életben maradtunk” – mondta Mikloško. Szerinte Szlovákiában továbbra is inkompetens személyek kerülnek hatalomra, és hiányzik az államérzék.

 

„Egy olyan nemzet mentalitása ez, amely nem tanult meg kormányozni, és inkább alattvalóként viselkedik. Az alattvaló valahogy túl akar élni, csak magára és a családjára gondol”

 

– magyarázta.

 

Mikloško szerint a kommunizmussal küszködő nemzedéket a pragmatikusok generációja váltja fel. „Jelenleg a pragmatizmus óriási hulláma lebeg Szlovákia felett, amelyben nehéz szellemi eszményeket találni” – mondta. A politikában és más területeken is hiányoznak neki azok az emberek, akik a jövőkép hordozói lehetnének.

 

„Mindenhonnan hiányoznak, a kereszténységből, a civil világból, a tudományos életből. Sok szakemberünk van, de kevés az integráns személyiség”

 

– jelentette ki.

 

Mikloško szerint a szlovákoknak a nehéz idők ellenére mindig sikerült megmenteniük magukat a történelemben. „Hiszem, hogy ez a törekvés bennünk marad, csak művelni kell, és ez egy hosszú folyamat” – mutatott rá. A politikusokat amiatt hibáztatja, amiért nincs türelmük valami hosszú távú dolog felépítéshez.

 

„Mindenki azonnali győzelmet akar, és senkit nem érdekel, mi történik ezután. A kérdés az, hogy lesznek-e politikusok, államférfiak, akik hosszú távon építenek”

 

– jegyezte meg a TASR-nek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.