Nyitókép: SITA

 

A felnőtt lakosság 38 százaléka elégedett a demokrácia működésével Szlovákiában. 57 százalékuk ugyanakkor elégedetlen vele, derül ki a Median ügynökség felméréséből, amelyet december 11. és 20. között végeztek 1001 személy megkérdezésével.

 

„A fiatalabb, azaz a 30 és 39 év közöttiek, az egyetemi végzettségűek, illetve a pozsonyi, nagyszombati és nyitrai régió lakosai azok, akik inkább elégedettek a demokrácia minőségével. Ezzel szemben a 40 és 69 év közöttiek, a középfokú végzettségűek, a Besztercebányai és Eperjesi kerület lakosai között gyakoribbak az elégedetlenek, ezenkívül az egyéni vállalkozók és dolgozó nyugdíjasok körében”

 

– adta hírül az ügynökség.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérésből az is kiderült, hogy Szlovákia lakosainak 52 százaléka demokratikusnak tartja a jelenlegi rezsimet. Az így válaszolók főleg a fiatalabb, 18 és 39 év közötti generáció, az alap- vagy felsőfokú végzettségűek, a pozsonyi és a nagyszombati régió lakosai, illetve a legmagasabb jövedelműek közül került ki.

 

A válaszadók 42 százaléka ugyanakkor nem tartja demokratikusnak a jelenlegi szlovákiai rezsimet. Ezek főként 40 és 69 év közöttiek, középfokú végzettségűek, a zsolnai, az eperjesi és a besztercebányai régió lakosai.

 

A felmérés szerint az ország lakói számára a legfontosabbak az alapvető emberi jogok és szabadságjogok, az élethez való jog, a személyi szabadság vagy a gondolat-, lelkiismeret-, vallás- és meggyőződés-, illetve mozgásszabadság. A válaszadók számára a legfontosabb politikai alapjogok közül a véleménynyilvánítás szabadsága, a tájékoztatáshoz való jog, a közügyek intézésében való közvetlen részvétel, vagy a szabadon választott képviselők részvételének joga, illetve a gyülekezési jog jelenti a legtöbbet.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!