Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

A Transparency International Slovakia (TIS) civil szervezet kiterjedt frissítést készített a Kto vlastní.sk internetes térképről, amely csaknem ezer idegenforgalmi létesítmény tulajdonosi hátterét tárja fel.

 

Eltitkolt üzemeltetők

 

Sajtóközleményben a szervezet továbbá arról tájékoztatott, hogy a szállodaszektor volt a leginkább érintett, hiszen a tulajdonosi szerkezetben minden tizedik létesítményben történt kisebb-nagyobb változás. Ezzel ellentétben a síközpontok stabilak, itt csak kettőnél történt változás.

 hirdetes_300x300  

 

„A portál 2021 júniusi indulása óta az átláthatóság nem javult jelentősen. A létesítmények több mint negyede, azaz 934-ből 664 még mindig rejtegeti az üzemeltetőjével kapcsolatos információkat a weben”

 

– tájékoztatott a TIS.

 

Problémás síközpontok

 

A Kto vlastní.sk portál lényege a turisztikai létesítmények értékelése átláthatósági fokuk, a tulajdonosi információk, a pénzügyi kimutatások közzététele és az állammal szembeni eladósodottságuk szerint.

 

„A kapott értékelés hat csoportba sorolja a létesítményeket az elért százalékpontszám alapján. A létesítmények fele továbbra is teljesen problémamentes – 461 a 943-ból. Ezzel szemben 65 létesítmény, köztük nyolc síközpont nem kielégítő és problémás”

 

– mondta a TIS.

 

A J&T csoport pénzemberei

 

A TIS állítása szerint a síterületek tulajdonosai között vannak a J&T csoport pénzemberei, František Hodorovský üzletember, valamint Ján Smerek, Slavomír Hatina, Peter Čičmanec, Milan Fiľo és Vladimír Soták.

 

„Az öt síterep egyike, amelynek látogatását nem ajánljuk, a Park Snow Donovaly, amelynek tulajdonosa a szlovák parlament és a Smer rodina mozgalom elnöke, Boris Kollár. Ebben az ítéletében a bizottság figyelembe vette a politikába lépése előtti vitatott üzleti múltját”

 

– tette hozzá a TIS.

 

Maffiafőnök

 

A Transparency International Slovakia arra is felhívta a figyelmet, hogy a turisztikai központok problémás szállodái között van a csalással megszerzett, milliós áfa-visszaigénylési büntetőperből a Šport Hotel Donovaly, amelyben Marián Kočner üzletembert vádlottként szerepel, vagy a tátrai Hotel Gerlach, amely a a feltételezett maffiafőnökkel, Milan Reichellel hozható összefüggésbe.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.