Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

A független Szlovák Köztársaság 30. évfordulója alkalmából meg kell védenünk a demokráciát, és környezetet kell teremtenünk a fejlődéséhez – mondta Eduard Heger (OĽANO) ideiglenesen kinevezett miniszterelnök a TASR-nek adott interjújában. Felidézte a korábbi kormányok eseteit, és felhívta a figyelmet a Smer-SD esetleges hatalomra kerülésére. Egyúttal kiemelte Szlovákia európai uniós és NATO-tagságát.

 

„Éppen ebben az időben, amikor a Szlovák Köztársaság függetlenségének 30. évfordulóját ünnepeljük, abban a helyzetben vagyunk, hogy meg kell védenünk a demokráciát, és környezetet kell teremtenünk a fejlődéséhez”

 

– húzta alá a kormányfő.

 

 hirdetes_300x300  

Ugyanakkor felhívta a figyelmet Robert Fico (Smer-SD) és Peter Pellegrini (Hlas-SD) kormányának esetleges visszatérésére a szélsőségesekkel. „Tudjuk, mi következik ezután, megtapasztaltuk” – mondta, felidézve Iveta Radičová kabinetjének bukását és a Smer-SD kormányának azt követő éveit.

 

Ami a független Szlovák Köztársaság létrehozását és Csehszlovákia felbomlását illeti, a miniszterelnök egyedülálló helyzetről beszél. Elmondása szerint a két ország békés felbomlását a világ számos vezetője is értékeli. Kijelentette azt is, hogy Szlovákia nehezebb helyzetből indult el a független állam létrehozásának útján. Emlékeztetett az ország iparosodására és a Cseh Köztársasághoz fűződő erős kapcsolatára.

 

„Dolgoznunk kellett a felzárkózásért, ki kellett építenünk azokat az intézményeket, amelyek korábban Prágában összpontosultak. Kemény munka várt ránk” – jegyezte meg, kiemelte, hogy az átalakulás az iparágunkra is várt. Továbbá felidézte a Vladimír Mečiar kormánya alatti „vadprivatizációt” is.

 

Kitért arra is, hogy Szlovákia majdnem lekéste a NATO- és az EU-csatlakozást. Egyúttal leszögezte, az EU-nak köszönhető, hogy rengeteg forráshoz jutottunk az ország újjáépítéséhez. Ugyanakkor azt állítja, hogy a korábbi smeres kormányok olyan rendszert hoztak létre, amely részben „elcsalta” ezeket az erőforrásokat, amit nagy kárnak tart. Ennek ellenére szerinte az európai pénzeknek köszönhetően sikerült emelni az életszínvonalat Szlovákiában. Kiemelte az eurózónába való belépést is.

 

Heger hozzátette: Ukrajna orosz inváziója után megmutatkozott a NATO-tagság ereje. Szerinte a védelem területét az előző kormányok is figyelmen kívül hagyták. Rámutatott a légtérvédelem állapotára és a szárazföldi erők elavult eszközeire.

 

„Ezért fektet be kormányunk annyit az új technológia beszerzésébe” – tette hozzá. Kiemelte ugyanakkor, hogy az Észak-atlanti Szövetség tagságának köszönhetően az orosz invázió után partnereinkkel együtt a legmodernebb rendszerekkel tudták biztosítani Szlovákia védelmét.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!