Nyitókép forrása: pexels.com

 

Az Egészségügyi Minisztérium pénteken közzétette a kórházhálózat „gerincét” képező új osztályozást. A besorolás első fázisa alapján egyetlen kórház kerül be a legmagasabb, 5-ös kategóriába, három a négyesbe, kilenc a hármasba, 33 a másodikba, és 42 az elsőbe.

 

A besorolási eljárás még nem zárult le, egyelőre a kötelező gyógyászati programok alapján osztályozták az intézményeket a második kategóriától kezdődően, és a jövőben más programokat is megvizsgálnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nem kötelező gyógyászati programokat a mostani kategóriáknál még nem vették figyelembe, legalább ez derül ki Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szavaiból. Arra is utalt, hogy a specializált intézmények sem kerültek még besorolásra.

 

Az egyetlen 5-ös kategóriájú kórház Szlovákiában a Pozsonyi Egyetemi Kórház minden partnerkórházával egyetemben (egy intézményként kezelve). Az alsóbb kategóriákat is jellemző komplex betegellátáson kívül a magasan sepcializált, ritka tünetekkel összefüggő ellátásokat is biztosítja, vagy olyan bonyolultabb beavatkozásokat, mint a szívátültetés.

 

 hirdetes_810x300  

Négyes kategárióba került a besztercebányai  F.D. Roosevelt kórház és rendelőintézet valamint a kassai L. Pasteur Egyetemi Kórház. E kettőn kívül a Pozsonyi Egyetemi Kórház is lát el négyes kategóriába tartozó feladatokat, mint amilyen az idegsebészeti vagy szívsebészeti komplex beavatkozások.

 

A harmadik kategóriába a Túrócszentmártoni Egyetemi Kórház, a Nagyszombati, Nyitrai, Trencséni, Zsolnai és Eperjesi Kari kórházak tartoznak. A hármas kategória egyes feladatait a négyes kategória kórházai is ellátják, ilyen a komplex sürgős és tervezett betegellátás és beavatkozás, például amilyen a baleset sebészet vagy a daganatokkal kapcsolatos sebészeti beavatkozás.

 

A kórházak háromnegyede a kettes és egyes kategóriába került. Az egészségügyi minisztérium szerint a besorolást a potenciális betegek száma, az intézmény időbeli elérhetősége, földrajzi közelsége, az elvégzett beavatkozások minimális száma, a specializáls személyzet és a kötelező ellátási programok megléte alapján végezték.

 

Az első fázis szerint a lévai, rimaszombati, nagymihályi, rozsnyói, losonci, érsekújvári, komáromi és dunaszerdahelyi kórház a 2-es kategóriába került, a galántai, nagyrőcei, nagykürtösi és tőketerebesi az 1-esbe.

 

A kategorizálás második fázisának eredményét 2023 első negyedévében fogják bemutatni.

 

A teljes lista (HNonline.sk)

 

 

Körkép.sk, teraz.sk, HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!