Nyitókép: RTVS/screenshot

 

A Szlovák Köztársaság fennállása harmincadik évfordulójának utolsó éveiben is az ellenállás, a felkészültség és az összetartás erős próbáin megy keresztül – mondta Zuzana Čaputová államfő újévi beszédében. Kijelentette, hogy a társadalmat belső konfliktusok, bizalmatlanság, szkepticizmus és véleménycsoportokra oszlás jellemzi, amelyek nehezen találják meg a közös hangot. Szerinte a társadalom többsége egyetért abban, hogy jó irányba kell változtatni. Előrehozott választásokra számít. A változástól való félelemről azt mondja, hogy csak az jön el, amit megengedünk.

 

Szlovákia történetét hosszabb idő elteltével nézve az elnök kijelentette, hogy egyedülálló korszakot élünk.

 

„A szlovákoknak soha a történelmük során nem adatott meg az esély, hogy túléljenek három évtizedet demokráciában, szabadságban és egyben, saját államukban. Ma ezt természetesnek tartjuk, és a legtöbben úgy gondoljuk, hogy ez így is marad”.

 

 hirdetes_300x300  

Mint felidézte, ezt az időszakot sok fontos mérkőzés előzte meg. Nagyra értékelte azokat, akik sikeresen küzdöttek ellenük, és kitartottak. Mint rámutatott, a független köztársaság első lépéseihez képest, amelynek intézményeit ki kellett építenie, ma Szlovákia szuverén és megbecsült állam, része az Európai Uniónak, az Észak-atlanti Szövetségnek, a monetáris uniónak és a schengeni övezetnek.

 

Az elnök szerint soha nem fogjuk természetesnek venni a szabadságot és a biztonságot tavaly február után, amikor elkezdődött az orosz agresszió Ukrajnában. Szerinte az, aki relativizálja vagy megkérdőjelezi az ukrajnai emberek szenvedét, részt vesz ebben a kegyetlenségben.

 

A jelenlegi szlovákiai politikai helyzet kapcsán emlékeztetett a kormány leváltására.

 

„A társadalom túlnyomó többsége egyetért abban, hogy változásra van szükség. A jelek szerint előrehozott választások várnak ránk. Sokak számára a változás a társadalom további fejlődésével kapcsolatos aggodalmakkal jár. De csak az jön el, amit megengedünk”

 

– mondta az elnök.

 

Arra a kérdésre, hogy merre kellene lépnie Szlovákiának 30 éves államiság után, Čaputová egy biztonságos otthonról beszél, egy olyan államról, ahol az igazságosság mindenkire egyformán vonatkozik. Szerinte a nehéz helyzetben lévő emberek számíthatnak az állam segítségére, és arra, hogy az életminőségüket javítja. Szerinte a politikai képviselőknek kell irányítaniuk az államot, nem pedig káoszba vinni. Az államnak képesnek kell lennie arra is, hogy csökkentse a globális válságok polgárokra gyakorolt ​​hatását, megbízható és megbecsült partner legyen külföldön. Szerinte a gyűlölet nem lehet növekvő érzelem a társadalomban. Szerinte az embereknek vissza kell térniük Szlovákiába, nem pedig elhagyni azt.

 

„Ahhoz, hogy fel tudjunk építeni egy ilyen államot, nincs egyszerű útmutató. Csak az, hogy őszintén járjuk a saját utunkat, de ugyanakkor nyitottak legyünk a világra, a többi emberre. És párbeszédet folytatni azokkal, akikkel lehetséges”

 

– mondta az elnök.

 

Mint rámutatott, nem tagadja vagy fenyegeti identitásunkat, ha nyitottak vagyunk rajtunk kívül más emberek megismerésére. „Ha ez a másság még mindig csak az emberiség egy formája, ennek ismerete növekedést és gazdagodást hozhat” – tette hozzá.

 

Lehetőséget lát egy olyan társadalom létrehozására, ahol a legtöbb ember hajlandó együtt dolgozni, megosztani az értékeket és megegyezni a közös célokban, még akkor is, ha különböző utak vezethetnek hozzájuk.

 

Az elnök a civil szférát és számos készséges személyt tekinti Szlovákia mozgatórugójának és kulcsfontosságú támaszának a nehéz időkben. Az elmúlt évben is nagyra értékelte az állampolgárok szolidaritását és emberségét a rászorulók szenvedése iránt. „Szlovákia legnagyobb gazdagsága az emberekben rejlik” – hangsúlyozta. Szerinte Szlovákia annál sikeresebb lehet, minél jobban kihasználja ezt, és átadja az állam közigazgatásának és irányításának.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!