Nyitókép forrása: pixabay

 

Az energiaválság, az infláció és a gázkínálat csökkenése miatt még ma is jelentősen drágább a földgáz piaci ára, mint a válság kezdete előtt. Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) közlése szerint állami beavatkozás nélkül a gáz disztribúciójának díja átlagban 20, a földgáz végső ára pedig átlagban 200 százalékkal emelkedhetett volna.

 

A kormány azonban a sérülékeny fogyasztók (elsősorban a háztartások) számára foganatosított rendkívüli intézkedésekkel korlátozta a gáz árát a szlovákiai piacon. Ez azt jelenti, hogy átlagban 200 százalék helyett 16 százalékkal lesz drágább a földgáz ára idén a háztartások számára a tavalyi árakhoz viszonyítva.

 

Ez persze csak egy átlag. Az ÚRSO azt is közzétette, hogy az emelkedés hogyan érinti az egyes háztartás-típusokat:

 

 hirdetes_300x300  

 

A fenti grafikon két fontos adatot tartalmaz. Az egyik, hogy az ÚRSO milyen árszabályozást lett volna kénytelen alkalmazni abban az esetben, ha az állam nem avatkozik be - ezért látni többszörös árakat néhány oszlopban.

 

A kiemelt oszlopok mutatják azokat a valódi, ténylegesen bevezetésre kerülő árakat, amelyek az állami beavatkozás alapján számoltak ki.

 

Az átlagos 16 százalékos emelés apróra lebontva a következőket mutatja:

 

  • a gázt csak főzésre használó háztartásoknál a gáz nagyjából 1,15 euróval lesz drágább (21,33 százalék),
  • a gázt meleg vízhez és főzéshez használók esetében havi 7,80 euróval lesz nagyobb a havi számla (+15,87 százalék),
  • a gázt fűtéshez, vízmelegítéshez és főzéshez is használók esetében a havi gázrezsi 15,92 euróval emelkedik (+16,38 százalék).

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!