Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Államiságunk évfordulójának megünneplése alkalom arra, hogy felismerjük, hogyan járulnak hozzá a politikusok annak jövőjéhez. A fenyegetés nem maga a különbség, hanem az, ahogyan kezeljük. Ezt Zuzana Čaputová államfő mondta beszédében a független Szlovák Köztársaság megalakulásának 30. évfordulója alkalmából rendezett gálaesten. Egységért folyamodott, és felhívta a figyelmet a konfliktusok és a társadalom megosztottságának negatív következményeire.

 

„Újkori történelmünkre visszatekintve egyértelműen az látszik, hogy a társadalom megosztottságára, a gyűlöletre és a rosszindulatra semmi pozitívat nem lehet építeni. A rövid távú politikai hasznon kívül semmi jó nem fog belőle származni“

 

– figyelmeztetett.

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte fontos, hogy a politikai képviselet hogyan viszonyul a megosztott társadalomhoz, hogy a viták csökkentését és a párbeszédet szolgálja-e, vagy fordítva.

 

Azt kérte, hogy a Szlovák Köztársaság függetlenségének harmincadik évét olyan tettekkel töltsék ki, amelyek az eddig elért legjobb dolgokra építenek.

 

„Kerüljük el azokat a hibákat, amelyekből már régen kinőhettünk volna, beleértve a politikai konfliktusokat is”

 

– kérte az államfő, és arra szólított fel, hogy koncentráljunk arra, amit közösen alkotunk.

 

„Ez lehet a mi hozzájárulásunk Szlovákiához, amit a történelem is érettségünk megnyilvánulásaként fog értékelni”

 

– tette hozzá.

 

Arra a következtetésre jutott, hogy bár függetlenségünk 30 éve számos eseménnyel telt, a visszamenőleges értékelés során a hosszú távon fontosak kerülnek előtérbe. Lényegesnek nevezte, hogy Szlovákia a szabad és egyenlő nemzetek része, hogy kiépítette a szuverén állam működéséhez szükséges intézményeket. Kiemelte az európai uniós, az euróövezeti, a schengeni és a NATO-tagságot.

 

„Nehéz csatákat vívtunk az állam karakteréért, a Nyugathoz tartozásunkért, a reformokért, az élet méltóságáért. Végül a történelem maga választja ki és tiszteli azokat, akik az emberiség, a haladás és az oktatás oldalán álltak. Hiszen ők voltak azok, akik hozzájárultak a köztársaság fejlődéséhez és polgárai jólétéhez”

 

– mondta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.