Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Szlovákia számára idén is kihívás lesz az ukrajnai háború, de fontos a jólét fenntartása és az energiaforrásoktól való függetlenség növelése is – jelentette ki Rastislav Káčer ideiglenesen kinevezett külügyminiszter.

 

Szerinte Szlovákia külpolitikája idén is hasonló szellemben zajlik majd, mint tavaly, vagyis Ukrajna támogatására összpontosít.

 

„Természetesen szlovákbarát politikát fogunk folytatni. Olyan politikát, amely maximális biztonságot, stabilitást, integritást és jólétet garantál Szlovákia számára. Ukrajna támogatása pedig pontosan ebben a szellemben történik, mert ha Ukrajna idén nem állná ki ezt a nyomást, akkor én úgy gondolom, hogy ennek nagyon drámai következményei lehetnek a szlovák biztonságra és polgárainkra nézve. Tehát ez óriási kihívás lesz erre az évre”

 

 hirdetes_300x300  

– konstatálta.

 

Káčer szerint a jólét megőrzése és garantálása is fontos lesz.

 

„Többek között ez az energiahordozóktól és az energiaforrásoktól is függ. Ez nukleáris fűtőanyagot, kőolajat, gázt jelent” – pontosította, hozzátéve: Szlovákia továbbra is arra törekszik, hogy e tekintetben növelje függetlenségét.

 

„Ugyanúgy, mint az idei évben, ami nagyon sikeres volt számunkra. A gázban abszolút csökkentettük a függőséget, a kőolaj tekintetében is igen fontos módon, miközben mindezt folytatni kívánjuk” – magyarázta a miniszter.

 

Szerinte az Oroszország okozta válság egyéb hatásaival való küzdelem is kihívás lesz. „Mert ez hatással van a világgazdaságra. Sajnos ez az orosz agresszió ára, és a lehető legjobban kell kezelni, hogy ne érintse biztonságunkat” – jegyezte meg.

 

Belső szempontból fontosnak tartja a szlovák külpolitika kohéziójának és következetességének megőrzését ebben az évben. Rámutatott: a politikai események miatt fennáll annak a veszélye, hogy Szlovákia külpolitikája megváltozik.

 

„Ha ma megnézzük, hogy hagyományosan mit neveztünk erős konszenzusnak a politikánkban, hogy tisztában vagyunk az általunk betöltött pozíciókkal, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy hova tartozunk, akkor ma is látunk olyan politikusokat, akiktől én a múltban nem számítottam arra, hogy megkérdőjelezik alappilléreinket, és mindent megtesznek azért, hogy Szlovákiát kitépjék a tisztességes országok közösségéből, és oda helyezzék, ahova szerintem nem akarunk tartozni. Ez gazdaságilag és biztonsági szempontból is nagyon káros lehet számunkra”

 

– mondta Káčer.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!