Nyitókép: videoportal.joj.sk

 

Az OĽANO-ban egy lehetséges új szubjektumról folynak a megbeszélések, amennyiben ez segítene legyőzni a Smer-SD-t, a parlamenten kívüli Hlas-SD-t és a Republikát a választásokon. Ezt Michal Šipoš, a mozgalom elnökségének tagja mondta a Joj TV Pengeélen (Na hrane) c. műsorában. Nincs információja arról, hogy az ideiglenesen kinevezett miniszterelnök, Eduard Heger távozna az OĽANO-ból.

 

Šipoš szerint a mozgalomban nyíltan beszélnek minden legitim lehetőségről, hogy megakadályozzák a maffia hatalomra kerülését.

 

„Ha lenne esély a Smer-SD, a Hlas-SD és a Republika legyőzésére a következő választásokon, és ezt egy új szubjektum létrehozásával segíthetnénk Eduard Heger vezetésével, akkor nyíltan olyan forgatókönyvekről beszélünk, hogy kerüljön-e az asztalra egy új szubjektumról szóló javaslat, hiszen néhányan elképzelni sem tudják, hogy az Igor Matovič vezette OĽANO-t támogassák”

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázta Šipoš.

 

Szerinte arról is tárgyalnak, hogy létre lehetne-e hozni olyan szubjektumot, amelyre többen, például centrista vagy városi szavazók szavaznának. A viták nincsenek lezárva. Meg akarják várni a mozgalom kongresszusát, amelyre január végén vagy február elején kerül sor.

 

A Hlas-SD parlamenti képviselője, Matúš Šutaj Eštok szerint hihetetlen, hogy a Gorilla-ügyből is ismert Mikuláš Dzurinda volt miniszterelnök mentorálja a Heger körül csoportosuló embereket.

 

Šipoš úgy véli, hogy Hegernek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megszerezze az új, 76 képviselőből álló többséget és a 2024-es rendes választásokig kormányozzon. Ha nem szerezi meg a 76 képviselőt, akkor szerinte ügyvivő kormány vagy előrehozott választások jöhetnek szeptemberben.

 

Šutaj Eštok arra a következtetésre jutott, hogy abban a parlamentben többséget keresni, amely megbuktatta a kormány, a túlzott önbizalom vagy a polgárok abszolút kigúnyolásának a jele. Mint mondta, drukkol a Sme rodinának, hogy ne adja fel az előrehozott választásokkal kapcsolatos feltételeit.

 

Šipoš az energiaválság kapcsán bírálta Karel Hirman gazdasági minisztert, amiért szabadságon van. Szerinte a költségvetés elfogadása után azonnal gondoskodnia kellett volna arról, hogy az előlegszámlák ne kerüljenek a vállalkozókhoz. Arra számít, hogy a miniszter a következő napokban olyan megoldásokat terjeszt elő, amelyek értelmében az embereknek nem kell befizetniük az előleget. „Ha nem oldja meg, akkor vége” – tette hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!