Nyitókép: SITA/AP

 

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter szerdán tájékoztatást kapott Vít Rakušan cseh belügyminisztertől a Szlovákia és Csehország határán végzett ellenőrzések megszűnéséről. Az ellenőrzések szombatról vasárnapra virradó éjszaka fejeződnek be.

 

„Február 4-én fejeződnek be az ellenőrzések a szlovák-cseh határon, tehát február 5-től nem lesz határellenőrzés”

 

– jelentette be Rakušan.

 

 hirdetes_810x300  

Csehország szeptember végén vezette be ezt a rendkívüli intézkedést. „A kezdetektől fogva folyamatosan hangoztattam, hogy az illegális migráció elleni hatékony lépés Európa közös fellépése” – mondta Mikulec, hozzátéve, hogy a schengeni külső határok közös védelméről van szó.

 

 „A többi európai kollégával együtt folytatjuk az aktív párbeszédet ebben a témában, továbbra is ragaszkodom a visszatérési politika szigorításához, az EU-nak is fokoznia kell a nyomást az illegális migránsok származási és tranzitországaira” – részletezte a miniszter.

 

A visszaküldésben nem együttműködő harmadik országoknak is érezniük kellene az EU részéről érkező nyomást.

 

„Nem szabad félnünk az összes eszköz használatától, különben úgy gondolom, hogy a visszatérések terén továbbra is elégtelen lesz az előrelépés, és az Európán áthaladó tranzitot nem lesz könnyű megállítani” – mondta Mikulec.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!