LMBTQ-színészeket a közmédiába, transzgender nevelést az iskolába - Szlovákiában is nyomul a LIBE-bizottság - Körkép.sk
Hajnalka
 • HUF: 385.38
 • USD: 1.08
 • 2 °C
 • 8 °C

Hirdetés (X)

Belföld

LMBTQ-színészeket a közmédiába, transzgender nevelést az iskolába – Szlovákiában is nyomul a LIBE-bizottság

Aggódnak amiatt is, hogy a szlovák közvélemény túlságosan egy húron pendül a magyarral...

Nyitókép forrás: pixabay.com

 

Túlságosan hasonlóan alakul az ideológiai trend Szlovákiában ahhoz, amit Magyarországon tapasztaltunk. Hiányzik a transzneműekre vonatkozó szexuális nevelés az iskolákból, nincsenek transznemű szereplők a közmédia műsoraiban – ilyen és ehhez hasonló kifogásokat fogalmazott meg az Európai Parlament emberjogi bizottsága, a LIBE, amely decemberben delegációt küldött Szlovákiába a pozsonyi kettős gyilkosság kapcsán. Az incidens során egy melegbár előtt két LMBGTQ-közösséghez tartozó fiatal férfit lőtt le egy középiskolás elkövető. A jelentésre a Postoj konzervatív hírportál hívta fel a figyelmet.

 

A dolog érdekessége, hogy a háromtagú delegációban volt egy szlovák is, méghozzá az egykori SPOLU EP-képviselője, Vladimír Bilčík. Bilčík ma már elvileg Dzurinda pártjához, a Kék Koalícióhoz tartozik, tekintettel arra, hogy a SPOLU adta ennek a formációnak a jogi keretét. Dzurinda saját pártját jobboldali-konzervatív pártként mutatta be, bár nem lepődünk meg azon, hogy valójában más ideológiai vonalat fog követni a párt.

 

Bilčik és két progresszív EP-beli társa által készített jelentés számos kifogást fogalmazott meg Szlovákiával szemben a transznemű személyek jogait illetően.

 

SJE Nyílt nap

Már az is rendkívül beszédes, hogy kikkel beszéltek a transzneműek jogait illetően. A listán szerepel

 

 • Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszter,
 • Ján Horecký oktatási miniszter,
 • Pfundtner Edit igazságügyi államtitkár,
 • Maroš Žilinka főügyész,
 • Daniel Lipšic speciális ügyész,
 • Hamran István országos rendőrfőkapitány,
 • Ľubomír Daňko NAKA-főnök,
 • Ján Hero romaügyi kormánybiztos,
 • Matúš Kostolný, a Denník N balliberális lap főszerkesztője,
 • Beata Balogová, a SME balliberális lap főszerkesztője,
 • Lukáš Diko, a szintén progresszív szervezetté züllesztett Ján Kuciak Oknyomozó Központ vezetője,
 • Lovász Attila, a Rádio Devín ( RTVS) liberális munkatársa,
 • és végül Eduard Heger, épp a látogatásuk idején megbuktatott kormányfő.

 

A bizottság többek között amiatt méltatlankodott, hogy a szlovákiaiak “csak 31 százaléka ért egyet azzal, hogy az LMBTQ-személyeknek olyan jogokat kell biztosítani, mint bárki másnak”. Ráadásul ez az arány nemcsak hogy a legrosszabb egész Európában, de folyamatosan csökken – az elmúlt hét évben 5 százalékot esett.

 

A jelentésben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy

 

“bár a pozsonyi kettős gyilkosság után a lakosság nagy része azonnal támogatását és együttérzését fejezte ki az áldozatok iránt, e mögött mélyen gyökeredző elutasítás rejlik az LMBTQ+ személyek alapvető jogait illetően, és ezt az elutasítást egyes parlamenti politikai pártok olyan ideológiai trendekkel tartják életben, amelyeket Magyarországon lehet megfigyelni”.

 

A jelentés természetesen arra a következtetésre jutott, hogy a lakosság nincs kellően informálva az LMBTQ+ közösségről.

 

Pfundtner Editnél járva például azt emelték ki, hogy az LMBTQ+ személyek jogi státusának kérdését kellene a legnagyobb prioritást élvező politikai agendává tenni. Kritizálták a szlovák államot, amiért a szlovák jog nem ismeri el az egynemű párok együttélését (ennek a kifejezésnek az LMBTQ+ diverzitás után nem sok értelme maradt – a szerk.), és hogy Szlovákia nem adaptálja az Európai Bíróság ide vonatkozó döntéseit. 

 

Milanová kulturális miniszternek panaszolták el, hogy folyamatosan “gyűlölet és intolerancia” éri az LMBTQ-közösséget, és kevés a jogszabály ennek ellensúlyozására, például azzal, hogy a közmédiában és hazai gyártású műsorokban homoszexuálisok is helyet kapjanak. 

 

Horecký oktatásügyi minisztert pedig azért vették elő, mert “problémákat észleltek a homofóbia és erőszak gyakorlati megelőzését érintő irányelv megvalósításában”. Olyan kifejezések hangzottak el, mint az “értékalapú oktatás és tolerancia az iskolákban”. A delegáció kifogásolta, hogy a minisztérium korlátozta az iskolai tantervek megváltoztatását a “szexuális és gender nevelés” kapcsán. És persze azt is kritizálták, hogy az iskolai programokban túl nagy beleszólása van az egyházaknak. 

 

A jelentés egyértelműen felszólította az oktatási minisztert, hogy “ambiciózus lendülettel vállalja fel az olyan témákat, mint a szexuális irányultság és gender identitás behelyezése a rendes oktatási anyagba.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2023. feb. 04. 16:51

Az agymenés elkezdődött... Hagyják őket békén, elég bajuk van a másságukkal, hiszen nem tehetnek róla. Ettől persze még mindig igaz, hogy nem ez a természetes, normális állapot. Nem lehet őket elítélni, de nem is követendő. A szivárvány az égre való, a tolerancia pedig kétirányú kell, hogy legyen, hagyják a normalitásban élőket békén, nem vagyunk kíváncsiak lépten-nyomon a devianciájukra.

hugo
2023. feb. 05. 18:53

Ez frappáns szoveg !!!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket