Nyitókép forrás: pixabay.com

 

Túlságosan hasonlóan alakul az ideológiai trend Szlovákiában ahhoz, amit Magyarországon tapasztaltunk. Hiányzik a transzneműekre vonatkozó szexuális nevelés az iskolákból, nincsenek transznemű szereplők a közmédia műsoraiban – ilyen és ehhez hasonló kifogásokat fogalmazott meg az Európai Parlament emberjogi bizottsága, a LIBE, amely decemberben delegációt küldött Szlovákiába a pozsonyi kettős gyilkosság kapcsán. Az incidens során egy melegbár előtt két LMBGTQ-közösséghez tartozó fiatal férfit lőtt le egy középiskolás elkövető. A jelentésre a Postoj konzervatív hírportál hívta fel a figyelmet.

 

A dolog érdekessége, hogy a háromtagú delegációban volt egy szlovák is, méghozzá az egykori SPOLU EP-képviselője, Vladimír Bilčík. Bilčík ma már elvileg Dzurinda pártjához, a Kék Koalícióhoz tartozik, tekintettel arra, hogy a SPOLU adta ennek a formációnak a jogi keretét. Dzurinda saját pártját jobboldali-konzervatív pártként mutatta be, bár nem lepődünk meg azon, hogy valójában más ideológiai vonalat fog követni a párt.

 

Bilčik és két progresszív EP-beli társa által készített jelentés számos kifogást fogalmazott meg Szlovákiával szemben a transznemű személyek jogait illetően.

 

 hirdetes_300x300  

Már az is rendkívül beszédes, hogy kikkel beszéltek a transzneműek jogait illetően. A listán szerepel

 

  • Natália Milanová (OĽANO) kulturális miniszter,
  • Ján Horecký oktatási miniszter,
  • Pfundtner Edit igazságügyi államtitkár,
  • Maroš Žilinka főügyész,
  • Daniel Lipšic speciális ügyész,
  • Hamran István országos rendőrfőkapitány,
  • Ľubomír Daňko NAKA-főnök,
  • Ján Hero romaügyi kormánybiztos,
  • Matúš Kostolný, a Denník N balliberális lap főszerkesztője,
  • Beata Balogová, a SME balliberális lap főszerkesztője,
  • Lukáš Diko, a szintén progresszív szervezetté züllesztett Ján Kuciak Oknyomozó Központ vezetője,
  • Lovász Attila, a Rádio Devín ( RTVS) liberális munkatársa,
  • és végül Eduard Heger, épp a látogatásuk idején megbuktatott kormányfő.

 

A bizottság többek között amiatt méltatlankodott, hogy a szlovákiaiak „csak 31 százaléka ért egyet azzal, hogy az LMBTQ-személyeknek olyan jogokat kell biztosítani, mint bárki másnak”. Ráadásul ez az arány nemcsak hogy a legrosszabb egész Európában, de folyamatosan csökken – az elmúlt hét évben 5 százalékot esett.

 

A jelentésben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy

 

„bár a pozsonyi kettős gyilkosság után a lakosság nagy része azonnal támogatását és együttérzését fejezte ki az áldozatok iránt, e mögött mélyen gyökeredző elutasítás rejlik az LMBTQ+ személyek alapvető jogait illetően, és ezt az elutasítást egyes parlamenti politikai pártok olyan ideológiai trendekkel tartják életben, amelyeket Magyarországon lehet megfigyelni”.

 

A jelentés természetesen arra a következtetésre jutott, hogy a lakosság nincs kellően informálva az LMBTQ+ közösségről.

 

Pfundtner Editnél járva például azt emelték ki, hogy az LMBTQ+ személyek jogi státusának kérdését kellene a legnagyobb prioritást élvező politikai agendává tenni. Kritizálták a szlovák államot, amiért a szlovák jog nem ismeri el az egynemű párok együttélését (ennek a kifejezésnek az LMBTQ+ diverzitás után nem sok értelme maradt – a szerk.), és hogy Szlovákia nem adaptálja az Európai Bíróság ide vonatkozó döntéseit. 

 

Milanová kulturális miniszternek panaszolták el, hogy folyamatosan „gyűlölet és intolerancia” éri az LMBTQ-közösséget, és kevés a jogszabály ennek ellensúlyozására, például azzal, hogy a közmédiában és hazai gyártású műsorokban homoszexuálisok is helyet kapjanak. 

 

Horecký oktatásügyi minisztert pedig azért vették elő, mert „problémákat észleltek a homofóbia és erőszak gyakorlati megelőzését érintő irányelv megvalósításában”. Olyan kifejezések hangzottak el, mint az „értékalapú oktatás és tolerancia az iskolákban”. A delegáció kifogásolta, hogy a minisztérium korlátozta az iskolai tantervek megváltoztatását a „szexuális és gender nevelés” kapcsán. És persze azt is kritizálták, hogy az iskolai programokban túl nagy beleszólása van az egyházaknak. 

 

A jelentés egyértelműen felszólította az oktatási minisztert, hogy „ambiciózus lendülettel vállalja fel az olyan témákat, mint a szexuális irányultság és gender identitás behelyezése a rendes oktatási anyagba.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.