Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

Szlovákiában viszonylag nagy csoportot alkotnak azok a férfiak, akik reálisan félnek attól, hogy az állam behívja és hadba küldi őket.

 

A törvény gondol ezekre a férfiakra és minden év január végéig lehetővé teszi mindazok számára, akik elméletileg is megtagadják a fegyveres harcot, hogy aláírják az ún. rendkívüli szolgálat teljesítését megtagadó nyilatkozatot.

 

Idén rekordszámú szlovákiai férfi nyújtotta be a nyilatkozatot. Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter azt állítja, hogy mintegy 40 ezren tették ezt. Összehasonlításképpen: tavaly kevesebb mint 1500-an adtak le ilyen nyilatkozatot, az elmúlt években pedig néhány száz nyilatkozat érkezett be.

 hirdetes_300x300  

 

A meredek növekedés elsősorban a szomszédságunkban zajló háborútól való félelemnek köszönhető, de a közösségi oldalakon terjedő álhírek is közrejátszanak ebben. Naď a Robert Fico vezette Smer politikusait is felelőssé teszi az állam védelmi képességének csökkentéséért.

 

Naď: Senki sem kerüli el hazája szolgálatát

 

„Éppen az olyan emberek miatt, mint Fico és Blaha, csökken az ország védelmi képessége. Több mint 40 ezren nyújtottak be ilyen űrlapot, ami egyébként teljesen haszontalan”

 

– jelentette ki Naď az Expres rádió műsorában, amelyre az Aktuality.sk hívta fel a figyelmet.

 

„Ha lenne mozgósítás, ami elméletileg a jövőben megtörténhet, akkor ezek a személyek mindenhogy mozgósítva lennének, de nem fegyvert kapnának a kezükbe, hanem kórházakba mennének, vagy lövészárkokat ásnának. Nem kerülnék el a hazájuk szolgálatát”

 

– magyarázta a miniszter.

 

A nyilatkozatot január végéig minden olyan 18 és 55 év közötti állampolgár benyújthatta, aki katonai szolgálatra fogható. A nyilatkozatban vallási agy lelkiismereti okokból tagadhatják meg a katonai szolgálatot.

 

Azoknak, akiknek nem volt idejük leadni az űrlapot, vagy nem tudtak ilyen lehetőségről, azok jövő év januárjában újra megtehetik. Nyilatkozatot csak békeidőben lehet benyújtani. Ha valaki a háború kitörése után döntene a nyilatkozat aláírása mellett, arra az állam már nem vigyázna.

 

Ugyanakkor érvényesek Naď szavai, miszerint még azok sem fogják elkerülni a hazájuk szolgálatát, akik aláírták a dokumentumot. Az állambiztonságról szóló alkotmánytörvény kimondja, hogy az elnök alternatív szolgálatra hívhatja azokat is, akik megtagadták a rendkívüli szolgálat teljesítését.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.