Nyitókép: Körkép.sk

 

Már csak idő kérdése, mikor lép ki az OĽaNO-ból Eduard Heger megbízott kormányfő. Igor Matovič pártelnök szerint ő és az atlantista Jaroslav Naď védelmi miniszter a jövő hét végéig hozhatnak döntést.

 

Alig hét hónap van már csak hátra az előrehozott parlamenti választások időpontjáig, de sok pártban átláthatatlan a helyzet. Néhány szubjektum még csak most alakul, mások inkább az együttműködésben, fúzióban hisznek. Magyar vonalon sikerült megakadályozni a toxikus Simon Zsolt betörését a Szövetségbe, ami eleve növelte Forró Krisztiánék hitelességét.

 

 hirdetes_300x300  

Közben a kulisszák mögött lázasan zajlik a helyezkedés a jobbközép oldalon. A Mikuláš Dzurinda exkormányfő által életre hívott Kék Koalíció egyelőre gyengén muzsikál. Az első felmérések szerint egyiknél sem érte el a 2 százalékot.

 

A közvélemény-kutatási adatokat Szlovákiában érdemes fenntartásokkal kezelnünk. Hiszen ott, ahol egy sehol nem jegyzett, nulla politikai tevékenységet felmutató Magyar Fórum Simon Zsolttal képes 2,8 százalékot szerezni, miközben a Szövetségnek ugyanott 2,1 százalékot mérnek, az több mint gyanús.

 

A szlovák jobboldalon jelenleg az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Dzurinda afféle ideológusként háttérben marad, a Kék Koalícióba pedig Heger és Naď mellett a korábbi államfőjelölt, Robert Mistrík is belép. Az elkövetkező hónapokban hozzájuk csatlakozhat Nicholsonová projektje (Jablko), valamint az Štb listás Ján Budaj körüli, az OĽaNO frakcióból kilépett liberálisok is.

 

Magyar vonalon információink szerint ide igyekszik a Szövetségtől kiebrudalt Simon Zsolt is, valamint itt próbálja meg a roma és a liberális magyar szavazatokat némileg becsatornázni Ravasz Ábel is. Úgy tudjuk, Bugár Béla sem véletlenül pedzegeti, hogy politikusként már nem, tanácsadóként viszont még szívesen szerepet vállalna. Forrásaink szerint ő lehet majd az ideológus Dzurinda nemzetiségi tanácsadója.

 

A Most-Híd platform egyes tagjai körül Rigó Konrád nemzetáruló nyilatkozatai miatt kezd elfogyni a levegő, így akár az is előfordulhat, hogy a liberális, progresszív Most-Híd platform egyes tagjai végül az utolsó pillanatban dobbantanak, és egyénileg szlovák listán bukkannak majd fel. Hogy mi lesz a Szövetségen belüli, Világi Oszkár érdekeltségi körébe tartozó Összefogással, mely ideológiai kérdésekben inkább a Most-Hídhoz áll közel, arról a csallóközi oligarcha egymaga dönt.

 

A nagy kérdés továbbra is az, hogy Gyimesi György és a Szövetség MKP platformja mikor ül le hivatalosan is a tárgyalóasztalhoz, hogy az esetleges együttműködés részleteiről tárgyaljanak. Az idő ugyanis vészesen fogy, a Szövetségnek pedig nagy szüksége van arra, hogy hitelességét és nemzeti, konzervatív táborát növelje, ezzel is erősítve a parlamenti bejutás esélyét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.