Nyitókép: SITA/Marek Lukáč

 

Ünnepélyes alapkőletétellel kezdődött hétfőn Kassamindszenten (Valaliky, Kassa-környéki járás) az ipari park építése, ahol a Volvo autógyártó cég lesz az első és legnagyobb befektető. Az ideiglenesen kinevezett miniszterelnök, Eduard Heger (OĽANO) szerint a munkálatok a tervek szerint folynak.

 

„Elkezdődik az építkezésnek az a része, amely az állam feladata. A beruházási szerződés részét képezi, hogy az állam olyan szintre emelje ezt a területet, hogy a Volvo idejöhessen saját gyárat építeni. Ez nagyon fontos esemény számunkra, valóban elkezdjük az igazi építkezést, hogy stratégiai parkunk rövid időn belül valósággá váljon”

 

– magyarázta Miloslav Durec, a Valaliky Industrial Park ügyvezetője.

 

 hirdetes_300x300  

Heger elmondása szerint a tulajdonjogi viszony rendezve van azon a részen, ahol már zajlanak a munkálatok. Ezzel párhuzamosan további telkeket vásárolnak, így folytatják a park bővítését a végleges méretre. Jelenleg egy nagy építkezési terület kialakításának előkészítésén is dolgoznak a beruházó igényei alapján, hogy az engedélyek megszerzése után a Volvo elkezdhesse az építkezést.

 

A svéd autógyártó cég befektetése megközelítőleg egymilliárd eurós szinten van. „Ennek a beruházásnak a haszna a GDP 1,3 százaléka lesz, és évente 150–180 millió euró bevételt jelent majd az állam költségvetésének” – mondta a miniszterelnök.

 

Eddig több mint 280 millió eurót különített el az állam az ipari parkra és a térség életét javítani hivatott beruházásokra.

 

„Legyen szó közlekedési infrastruktúráról és egyéb olyan infrastruktúrákról, amelyek az ipari park működéséhez szükségesek, illetve ahhoz, hogy ez az egész terület megfelelő és jó munka- és lakhely legyen”

 

– mondta Karel Hirman ideiglenesen felhatalmazott gazdasági miniszter.

 

Heger szerint az ipari park az autógyártó céggel együtt az egész régióba növekedést hoz, nemcsak Kelet-Szlovákiába, hanem Közép-Szlovákia egyes részeibe is. A Volkswagen pozsonyi gyárának nagyjából 30 évvel ezelőtti létesítéséhez hasonlította. Meggyőződése, hogy ez jelentősen növeli a versenyképességet, a vonzerőt és további beruházásokat hoz.

 

 „Ez ismét azt mutatja az egész kelet-szlovákiai lakosságnak, hogy fokozatosan visszatérhetnek külföldről, és közvetlenül itthon találhatnak majd jól fizetett munkát”

 

– mondta. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a Volvo elektromos autókat fog gyártani, ami hozzájárul a klímacélok teljesítéséhez.

 

A Valaliky Industrial Park modern, fenntartható üzemek székhelye lesz. A fő stratégiai befektetőnek, a Volvonak köszönhetően a régióban összesen mintegy 12 000 munkahely jön létre.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!