Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Az RTVS riportere, Marta Jančkárová elleni fenyegetés ügyében folytatott nyomozás során egy gyanúsítotthoz vezettek a szálak. Ezt Hamran István országos rendőrfőkapitány jelentette be a kulturális és mediális parlamenti bizottság ülésén. Egyúttal megerősítette, hogy még egy fenyegetési ügyben zajlik eljárás, ahol a sértett Zuzana Čaputová államfő.

 

„Vannak bizonyos információk és bizonyítékok, amelyek egy konkrét gyanúsítottra mutatnak. Nyilvánvalóan további intézkedésekre lesz szükség. Egy gyanúsítottal dolgozunk, akit azzal gyanúsítunk, hogy az egyik ilyen bűncselekményt elkövette”

 

mondta Hamran.

 

Arra nem tért ki, hogy milyen büntetésre számíthat az illető, ha a bíróság is bűnösnek találná. Elmondása szerint „veszélyes fenyegetésről” van szó, és három ügyben zajlik büntetőeljárás. A nyomozás a NAKA-hoz került, annak ellenére, hogy ez nem a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség hatásköre.

 hirdetes_810x300  

 

„A rendőrség vezetőjeként döntöttem így, mivel újságírókról van szó. Úgy vélem, hogy ebben a társadalomban megálljt kell parancsolni az újságírók elleni erőszaknak, mert tudjuk, mi történt ebben az országban, és nem szeretném, ha bármi hasonló megismétlődne”

 

mondta. Hozzátette, hogy regionális kapcsolati központokat tervez létrehozni az oknyomozó újságíróknak, hogy intenzívebb védelmet lehessen biztosítani számukra.

 

A fenyegető e-mailekre és telefonhívásokra azután került sor, hogy a Szombati párbeszéd című politikai vitaműsorban, amelynek műsorvezetője, Jančkárová úgy döntött, hogy nem engedi Ľuboš Blahát, a Smer egyik alelnökét a műsorban szerepelni. A műsorba eredetileg Marián Kéry smeres képviselőt, a parlament külügyi bizottságának elnökét várták, helyette azonban Blaha jelent meg. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a bevallottan marxista Luboš Blaha előszeretettel él orosz dezinformációkkal, ezért a legtöbb médium nem hívja meg a vitaműsorokba. Az eset után a Smer cenzúrával vádolta meg a sajtót.

 

Fenyegetések érkeztek az RTVS-hez a Szombati párbeszéd korábbi adása után is, amikor Zuzana Čaputová államfő volt a meghívott vendég.

 

TASR, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.