Nyitókép: Jaroslav Novák/TASR

 

Szlovákiába érkezett a holland királyi pár. Vilmos Sándor király és Maxima királyné háromnapos hivatalos látogatása kedd délelőtt az elnöki palotában rendezett ünnepséggel kezdődött, ahol Zuzana Čaputová államfő fogadta őket. A program közös találkozóval folytatódik.

 

Délután a királyi pár a dévényi Szabadság kapuja emlékműnél tiszteleg a totalitarizmus áldozatainak emléke előtt, majd Matúš Vallo polgármester kíséretében végigsétál Pozsony történelmi belvárosában. Zuzana Čaputová államfővel közösen emlékeznek meg a meggyilkolt újságíróra, Ján Kuciakra és menyasszonyára, Martina Kušnírovára az SzNF téri emlékműnél. Ezt követően a királyi pár részvételével megbeszélésre kerül sor a médiaszabadságról az újságírói közösség képviselőivel.

 

A látogatás első napja egy állami vacsorával zárul az államfő asszonnyal közösen, amelyet a holland királyi pár tiszteletére a Szlovák Filharmóniában szolgálnak fel. A holland királyi pár látogatása csütörtökig (március 9.) tart.

 hirdetes_300x300  

 

A királyi látogatás fő témái a jogállamiság és a klímavédelem kérdései, ezen belül a körforgásos gazdaságra való átállás, valamint a társadalmi befogadás és sokszínűség elősegítése. Csaknem 13 év óta ez az első királyi látogatás Szlovákiában.

 

Szerdán (szeptember 8-án) újabb program vár a királyi párra Pozsonyban. Beszélgetést tartanak a lányok és nők egyenjogúságáról, az elnökkel közösen szlovák-holland üzleti fórumot nyitnak és részt vesznek a PET-palackok és -dobozok szlovákiai tartalékrendszerének bemutatásán. Találkoznak a Zámocká utcai terrortámadás áldozatainak hozzátartozóival is. Este holland művészek ünnepi koncertje lesz a Szlovák Nemzeti Színházban.

 

Csütörtökön a királyi pár az államfővel együtt ellátogat a poprádi Szepesi Katolikus Szeretetszolgálathoz. Később Szepesszombatba mennek. A program az állampolgári nevelésről szóló beszélgetéssel és mintaórával folytatódik egy liptószentmiklósi általános iskolában. Végül a Tátrai Nemzeti Parkba látogatnak el.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!