Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A lakossági villanyáram ára 2024-ben sem fog emelkedni. Legalábbis a kormány kedden elfogadta az erről szóló jogszabályt.

 

Az általános gazdasági érdekről szóló törvény értelmében a Szlovák Villamosműveknek az idén összesen 6,15 terawattórányi áramot kell biztosítania a tavalyi 61,2077 eurós megawattóránkénti áron (más kérdés, hogy továbbra is vita van arról, hogy ez az árammenyiség elég-e, vagy hogy miből kerüljön előállításra – a szerk.).

 

A gazdasági minisztérium szerint a törvény célja, hogy elhárítsa az energiaválságból fakadó áramelkedések lakosságot érintő negatív hatásait.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a kormány továbbra sem kötötte meg a tavalyra ígért szerződést a Villamosművek külföldi részvényeseivel, mert egy nappal a kormány megbuktatása után a felek visszaléptek a megállapodástól. Ez biztosította volna a rögzített árú lakossági áramot.

 

Mivel a szerződést azóta sem sikerült tető alá hozni, a kormány az általános gazdasági érdek törvényhez nyúlt, és ezzel kötelezi a Villamosműveket a fentebb említett árammennyiség adott áron történő biztosítását. Nemcsak idénre, hanem 2024-re is.

 

Ha a kormány nem fogadta volna el jogszabályt, akkor az áramszolgáltatók 140 eurós megawattóránkénti áron kényszerültek volna áramot vásárolni a piacról (és nyilván e fölötti áron továbbadni a lakosságnak).

 

Körkép.sk, tasr

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!