Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

A lakosság 79 százaléka negatívan látja Szlovákia jelenlegi helyzetét. E tekintetben a szlovákiaiak pesszimistábbak a szomszédos Európai Unió országaihoz képest. A szlovákiai polgárok a gazdasági helyzetet is negatívan ítélik meg, mégpedig a válaszadók 83 százaléka.

 

Ez az Eurobarométer eredményeiből következik, amelyeket az Európai Parlament honlapján tettek közzé. A felmérés középpontjában az EU-val kapcsolatos szlovákiai közvélemény állt. Az adatfelvétel Szlovákiában, személyes interjúk formájában, 1004 fős reprezentatív mintán történt január 12. és február 1. között.

 

Emelkedő árak, infláció és megélhetési költségek

 hirdetes_300x300  

 

A lakosok az emelkedő árakat, az inflációt és a megélhetési költségeket tartják a legfőbb problémának. Az emberek 65 százaléka számolt be ezekről a problémákról. Az EU-ban viszont nagyobb visszhangot kap a környezetvédelem, mégpedig 14 százalékban a szlovákiai három százalékhoz képest.

 

A második, a szlovákiai polgárok által legproblémásabbnak tartott terület, az energiaellátás. A szlovákiai polgárok 32 százaléka ezt a területet választotta a két fő probléma közül.

 

A szlovákiai gazdasági helyzet a harmadik helyre került az aktuális problémák listáján, amelyet a lakosság 21 százaléka választott. A felmérésből az is kiderült, hogy a szlovákiaiak 32 százaléka pozitívan, 33 százaléka semlegesen, a lakosok 35 százaléka pedig negatívan ítéli meg az EU-t.

 

A kormány és a parlament történelmi minimumon

 

A szlovákok csaknem egyharmada azon a véleményen van, hogy Szlovákia jobban tudna szembenézni a jövővel, ha az Európai Unión kívül lenne. Ezzel ellentétben a válaszadók 56 százaléka rosszallását fejezte ki Szlovákia EU-n kívüli jövőjét illetően.

 

Történelmi mélypontra jutott a kormányba és a parlamentbe vetett bizalom felmérése. Jelenleg a szlovákiai polgárok 14 százaléka bízik a szlovák kormányában és a parlamentben.

 

Szlovákiában 37 százalékos az EU-ba vetett bizalom. A NATO-ba vetett bizalom 30 százalékos szinten van, ami jelentősen elmarad a többi tagállam átlagától. Az EU-ban a NATO-ba vetett bizalom 50 százalékos szinten van. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a szlovákiai polgárok 38 százaléka ért egyet azzal, hogy az Unió katonai felszerelést vásárol és szállít Ukrajnába.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.