Nyitókép forrása: SITA/Webnoviny

 

Szerdán a bazini Specializált Büntetőbíróság tárgyalótermében folytatódott Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának pere, amelyet kapcsolatba hoztak a Maroš Žilinka (jelenlegi főügyész), Daniel Lipšic (jelenlegi speciális ügyész) és Peter Šufliarský ügyész meggyilkolásának előkészítésével (a három személy ellen végül nem került sor gyilkossági kísérletre). A per koronatanúja Andruskó Zoltán.

 

Andruskót jogerősen 15 év szabadságvesztésre ítéltek a Kuciak-gyilkosságban vállalt szerepe miatt. A három ügyész ellen tervezett merényletek előkészítésében egyedi eljárást indítottak a hatóságok, amelynek keretében Andruskó többször is vallomást tett a bíróságon.

 

A mai bírósági tárgyaláson felolvastak egy magyarul írt levelt, amelyet Andruskó 2018 januárjában írt magyar nyelven (tehát a Kuciak-gyilkosság előtt nagyjából egy hónappal). A levelet átadta ismerősének arra az esetre, hogy ha vele valami történne, adja át a rendőrségnek.

 

 hirdetes_300x300  

A levélben Alena Zsuzsováról és Marian Kočerről azt írja, hogy Maroš Žilinka és Ján Kuciak meggyilkolására készülnek.

 

„Veszélyben az életem és nem tudom, mitévő legyek”

 

fogalmazott Andruskó, hozzátéve, hogy Zsuzsovától 20 ezer eurót vett át előlegként Žilinka meggyilkolásáért. Aggódott amiatt is, hogy őt is meg akarják majd ölni.

 

A levélben egyértelműen kijelenti, hogy utasították Ján Kuciak meggyilkolására. Megemlíti Alena Zsuzsová szerepét is Basternák László egykori ógyallai polgármester meggyilkolásában.

 

A levél felolvasása után Andruskó a bíróság előtt azt vallotta, hogy Zsuzsová úgy vélte, akkoriban a Speciális Ügyészi Hivatalban kétfajta ügyész dolgozott: akik Dušan Kováčik egykori speciális ügyész körébe tartoztak (Kováčikot bűnszervezet létrehozása és támogatása miatt 8 évre ítélték tavaly – a szerk.), a többiek Žilinka körül csoportosultak. Žilinka pedig „problémákat okozott”.

 

Andruskó megismételte azt a korábbi állítását, hogy Norbert Bödör (Miroslav Bödör nyitrai oligarcha fia) egymillió eurót ajánlott fel egy személynek azért, hogy az magára vállalja a Kuciak-gyilkosságot.

 

A SITA hírügynökség által idézett Matúš Harkabus speciális ügyész szerint Andruskó 2018-sa levele nem perdöntő, még csak nem is annyira alapvető bizonyíték, mint amennyire első hallásra tűnhet.

 

„Számunkra az a mérvadó, hogy a tanú alapvetően következetes, részletekbe menő vallomásokat tesz”

 

fogalmazott. Elmondása szerint a magyarul írt levelet a rendőrség még csak a múlt héten szerezte meg egy harmadik személytől, aki maga ajánlotta fel az irományt.

 

A Kuciak-gyilkosság elkövetéséért a merényleg kivitelezőjét, Szabó Tamást 25 évre ítélték. Szintén elismerte bűnrészességét az ügyészek elleni gyilkosságok előkészítésében, amelyet külön eljárás keretében tárgyal a bíróság.

 

SITA, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.