Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A Slovnaft lehet a következő Slovalco – jelentette ki Marek Senkocič, a Slovnaft ügyvezető igazgatója a TA3 hírtelevízióban szerdán. A Slovalco alumíniumgyár kohói a múlt évben álltak le teljesen az energiaválság miatt, amivel 1400 munkahely szűnt meg. A Slovnaft most az extraprofitadó miatt tiltakozik, amely miatt idén 70 százalékot kellene az államkasszába elvezetnie szolidaritási hozzájárulás címszó alatt. A cég most Zuzana Čaputovát próbálja meggyőzni, hogy vétózza meg a parlament által már jóváhagyott intézkedést.

 

Senkovič szerint a 70 százalékos adó bevezetése a cég számára megsemmisítő intézkedés.

 

„A Slovnaft lesz az új Slovalco. Lehet, hogy nem holnap, de belátható időn beül. A Slovnaft hatalmas változás előtt áll. Hogy a finomítóipar csökkenthesse a szén-dioxid lábnyomát, nagyságrendekkel nagyobb beruházásokra lesz szüksége”

 

mondta. Azzal érvelt, hogy más országokban a „szolidáris hozzájárulások” máshogy működnek, ami miatt a Slovnaft versenyképessége romlik.

 hirdetes_810x300  

 

„A Slovnaft exportvállalat, a szlovákiaiakat nem rövidíti meg. Termelésünk 90 százalékát külföldön értékesítjük. Az üzemanyagok hatvan-hetven százalékát szintén külföldre adjuk el. Tevékenységünk, forgalmunk külföldön bonyolódik le. Ha az állam fair akar lenni, akkor legalább ezt a részét a forgalmunknak nem adóztatná meg”

 

mondta, hozzátéve, hogy míg Szlovákiában az egész vállalat minden forgalmát megadóztatnák, addig Magyarországon a Slovnaft tevékenységének csak harmadát sújtják adóval.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!