Nyitókép: SITA/Branislav Bibel

 

A járművezetőket arra kötelezhetik, hogy elsőbbséget adjanak annak a gyalogosnak, aki még csak átmenni készül az átkelőhelyen. Ezt javasolja Romana Tabák parlamenti képviselő a közúti közlekedésről szóló törvény módosításában, amelyet a parlament elé terjesztett. A javaslat célja a gyalogosok helyzetének és védelmének erősítése a közúti forgalomban.

 

Jelenleg a sofőr akkor köteles elsőbbséget adni, ha a gyalogos az úttestre lépett és áthalad a gyalogátkelőhelyen, miközben a sofőr nem veszélyezteti – ez a villamosvezetőre nem vonatkozik.  Tabák azt szeretné elérni, hogy a járművezető ne csak a gyalogátkelőhelyre rálépő, hanem egyértelműen az átkelőhelyen átkelni készülő gyalogosnak is biztonságos áthaladást biztosítson.

 

„E kötelezettség biztosítása érdekében a járművezető köteles olyan sebességgel haladni az átkelő előtt, hogy szükség esetén meg is tudjon állni előtte” – javasolja az indoklásban a képviselő.

 hirdetes_810x300  

 

„Annak ellenére, hogy a járművezetőnek lehetővé kell tennie számára a gyalogátkelőhely biztonságos átkelését, a gyalogos a módosítás után is köteles figyelembe venni a szembejövő járművek sebességét és távolságát”

 

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a gyalogos nem léphet le hirtelen az átkelőhelyre.

 

Tabák a módosítást 2024. január 1-től javasolja hatályba léptetni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.