Nyitókép: SITA/Martin Havran

 

Egy olyan elismert intézmény élén, mint a Szlovák Nemzeti Bank (NBS), nem állhat olyan személy, akit vesztegetés bűncselekményének elkövetésében bűnösnek találtak. A parlamenten kívüli Demokrati párt és annak vezetője, Eduard Heger ezért felszólította az NBS elnökét, Peter Kažimírt, hogy mondjon le tisztségéről.

 

„Elfogadhatatlan, hogy egy jogállamban a bíróság által vesztegetés bűncselekményének elkövetésében bűnösnek talált személy elnöki pozíciót töltsön be egy nemcsak belföldön, hanem külföldön is neves és elismert intézményben”

 

– jelentette ki Heger, aki rámutatott a Speciális Büntetőbíróság bírájának döntésére.

 

 hirdetes_300x300  

Bűnösnek találta a bíróság Peter Kažimírt

 

Állítása szerint a bíróság döntése arról tanúskodik, hogy a Smer-SD milyen vesztegetési és korrupciós rendszert épített ki Szlovákiában. Emlékeztetett arra, hogy Peter Kažimír is részese volt ennek a pártnak. Aláhúzta: a bűnüldöző szerveknek a jövőben is szabad kezet kell kapniuk, hogy szabadon vizsgálhassák ki a különböző ügyeket.

 

Az NBS elnökének, Peter Kažimírnak vesztegetés miatti bűnösségéről a Speciális Büntetőbíróság egyesbírója döntött, aki április 3-án büntető végzést adott ki, és 100 000 eurós pénzbírságot szabott ki rá. A bíróság döntése nem jogerős.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!