Nyitókép: Polícia SR

 

A rendőrök a húsvéti ünnepek alatt – csütörtöktől keddig – az utakon ellenőrizték a járművezetőket. Az Élet névre keresztelt közlekedésbiztonsági esemény eredményeit most értékelték ki.

 

A közlekedésbiztonsági akció hat napja alatt 7 926 szabálysértést észleltek a rendőrök. Helyszíni bírságolási eljárás során 7342 közlekedőt büntettek meg, akik beismertek szabálysértésüket és a helyszínen kifizették a bírságot. Erről az Aktuality.sk-t a rendőrség szóvivője, Denisa Bárdyová tájékoztatta.

 

„A rendőrség 232 olyan szabálysértést is jegyzett, amelyet nemcsak járművezetők, hanem kerékpárosok, motorosok, gyalogosok és rolleresek követtek el

 

 hirdetes_300x300  

– folytatta.

 

A rendőrség 352 közlekedőt figyelmeztetett enyhébb szabálysértések miatt, amelyeket a törvény értelmében bírság nélkül is megoldhatnak.

 

Alkohol a volán mögött

 

A húsvéti ünnepek, különösen a húsvéthétfő alkalmat ad arra, hogy egyesek túlzásba vigyék az alkoholfogyasztás. Ez a közúti razziák során is bebizonyosodott.

 

„Az elmúlt hat napban 232 ember volt alkoholos befolyásoltság alatt, ebből 141 járművezető, egy motoros, 79 kerékpáros és 11 rolleres”

 

– mondta a szóvivő.

 

119 személynél észleltek 1 ezrelékig terjedő alkoholszintet, közülük 83 személygépkocsi-vezető, 32 kerékpáros és négy rolleres volt.

 

113 személy 1 ezreléket vagy még annál többet fújt. Közülük 58 sofőr, egy motoros, 47 kerékpáros és 7 rolleres volt. Egy kerékpáros megtagadta az alkoholszondát, egy motoros pedig az orvosi vizsgálatot.

 

„35 személynél, közülük 24 sofőrnél, egy motorosnál és tíz kerékpárosnál derült ki, hogy az alkoholtól eltérő függőséget okozó szert fogyasztott. Emlékeztetünk arra, hogy az egy ezreléket meghaladó ittasság alatti járművezetés bűncselekménynek minősül, amiért akár egy évig terjedő börtönbüntetés is járhat”

 

– tette hozzá Bárdyová.

 

További szabálysértések

 

A rendőrség tájékoztatása szerint 3 339 sofőr és három motoros lépte túl a megengedett sebességet. 38 sofőr és egy kerékpáros nem adott elsőbbséget a vezetésnél. 534 járművezető nem használta a biztonsági övet. 538 járműnek pedig rossz volt a műszaki állapota.

 

„679 járművezető, egy kerékpáros és egy rolleres szegte meg kötelezettségét. 252 sofőr telefonált a volán mögött. Két motoros bukósisak nélkül közlekedett. 77 sofőr helytelenül előzött, 210 sofőr pedig rossz módon vezetett. Egy kamionsofőr túllépte a megengedett rakománytömeget, emellett a rendőrség további 1746 különböző közúti közlekedési szabálysértést is talált”

 

– mondta.

 

Az akció során 236 jogosítványt, 130 gépjármű-igazolványt és 44 rendszámtáblát vontak be.

 

„A rendőrök 50 bűncselekményt tártak fel, amelyek közül 21 a gépjárművezetéstől eltiltás megsértésével kapcsolatos. A rendőrségnek 54 bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyt, két illegális bevándorlót és egy keresett személyt is sikerült lelepleznie”

 

– mondta Bárdyová.

 

„Az eredmények talán nem is szorulnak további magyarázatra, hamarosan újabb közlekedésbiztonsági akciót hirdetünk, melynek céljáról részletes tájékoztatást adunk”

 

– zárta a szóvivő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!