Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter bízik benne, hogy a kormány legkésőbb nyáron dönt a Viper harci helikopterek beszerzésére vonatkozó ajánlatról. Mint a TASR-nek elmondta, az USA-tól kapott kedvezmény és az Ukrajnának adományozott felszerelés figyelembe vétele után Szlovákiának legfeljebb 100 millió eurót kellene fizetnie a helikopterekért. Szerinte az ezzel járó infrastrukturális beruházások nem igényelnek további védelmi költségvetés-emelést.

 

A Viperek beszerzésének kabinet általi jóváhagyásának határideje az Egyesült Államokból származó hivatalos dokumentáció kézbesítésétől függ. „Feltételezem, hogy ez még hetek távlatában lesz, de utána haladéktalanul megyünk vele a kormányülésre” – vázolta a tárcavezető. Megjegyezte: az anyag tárcaközi egyeztetésen is átmegy.

 

Naď szerint a helikopterek költsége legfeljebb 100 millió euró lesz. Ezt fokozatosan, több év alatt fogják lefizetni. Szerinte ez egy olyan összeg, ami normál átrendezéssel megtalálható a költségvetésben.

 hirdetes_810x300  

 

„Ha a választások után felálló kormány ugyanolyan felelősségteljes lesz a védelmi beruházások terén, mint a jelenlegi, akkor nem lesz probléma”

 

– konstatálta.

 

Mint hozzátette, a fegyveres erők korszerűsítésének eredeti tervében nem tervezték harci helikopterek beszerzését, ugyanis nem volt pénzük 12 darab milliárdos gép megvásárlására.

 

„De mivel közel 700 milliós kedvezményt kaptunk, vagyis csak 340 millió dollárt, azaz körülbelül 300 millió eurót kellene fizetnünk és az Európai Békealapból körülbelül 250 millió eurót kapunk a MiG-ekért és a Kub rendszerért, amit Ukrajnának adtunk, így a költségek alapvetően 100 millió euróig terjedhetnek”

 

– magyarázta.

 

Az USA jelentős kedvezménnyel ajánlott fel Szlovákiának 12 új Bell AH-1Z Viper helikoptert tartozékokkal, pilóta- és technikusképzéssel, valamint több mint 500 AGM-114 Hellfire rakétával. A harci helikopterek jelenleg nem állnak szolgálatban a szlovák fegyveres erőknél, így ez egy teljesen új harci képesség lenne.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!