Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Gyakorlatilag senkinek sem tetszik a belügyminisztérium terve Szlovákia közigazgatási rendszerének átrajzolásáról. A városok és falvak, valamint a megyei jogú városok érdekvédelmi szervezetei sem fogadták pozitívan a kiszivárgott reformtervezetet. A belügyminisztérium amiatt aggódik, hogy a terv a politikai kampány részévé fog válni. Valószínűleg igazuk lesz.

 

A tervezet 79-ről 46-ra csökkentené a járások számát, új nagy és kis járásokat létrehozva. Egyúttal a járásokon belül körzeteket alakítana ki, amelyeknek központjai átvennék a községi hivatalok szerepét. Ilyen körzetből 118 lenne – vagyis a jelenlegi közel 3000 hivatalból 118 maradna fenn. Így a járáshatárok átrajzolásán túl az évek óta emlegetett municipalizációt is végrehajtanák.

 

Egyelőre a belügyminisztérium azt állítja, hogy ebben a választási ciklusban nem akarnak érvényt szerezni a tervnek. A települések viszont háborognak, és teljes joggal. A belügyminisztérium olyan titokban készítette elő a reform vázát, hogy „elfelejtette” róla megkérdezni a településeket és a megyéket.

 

 hirdetes_300x300  

A Pravda megkért néhány témában releváns szereplőt, hogy értékeljék a belügy terveit.

 

Jozef Viskupič, Nagyszombat megye megyefőnöke szerint ez a koncepció nem fog politikai támogatást kapni. Ő maga inkább a decentralizaciót részesítené előnyben a szubszidiaritás figyelembe vételével. (A kiszivárgott térképek épp a decentralizáció ellentetjéről tanúskodnak – a szerk.).

 

Richard Rybníček, aki több évvel ezelőtt saját regionális felosztást javasolt a szlovákiai közigazgatás reformjára, azzal kommentálta a belügy terveit, hogy egy érdemi javaslatnak a pénzügyi forráselosztás megváltoztatásával és nem egy új térkép megrajzolásával kellene kezdődnie. 

 

Viktor Nižňanský, aki főszerepet játszott a ma ismert közigazgatási beosztás létrejöttében, úgy gondolja, hogy előbb a hatáskörök leosztását kellene tisztázni, mielőtt bárki új közigazgatási elosztásban gondolkodna. Szerinte először azt kell átgondolni, milyen hatáskörök kerülnek át a megyékhez és a járásokhoz, és melyek maradnak (illetve esetleg kerülnek át) az államhoz.

 

Juraj Droba pozsonyi megyefőnök nem is tekinti reformnak a kiszivárgott tervezetet. Úgy véli, hogy a szlovákiai önkormányzatoknak a decentralizáció teljes végrehajtására lenne szükségük, ami évtizedek után sem zárult még le. A mostani terv szerinte épp az ellenkező irányba hat és a központosítást betonozná be.

 

A megyei jogú városokat tömörítő SK8 rendkívüli találkozót hívott össze a reform miatt, és saját javaslatot tennének az asztalra, ami az „önkormányzatok valódi problémáit” oldaná meg.

 

Összefoglalva tehát, a települések és megyék egyáltalán nincsenek az ellene, hogy közigazgatási reformra kerüljön sor, ám abban teljesen egyetértenek, hogy nem a most kiszivárgott belügyi tervezet alapján kellene haladni.

 

körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.