Nyitókép: anc, TASR

 

A politikusok közül továbbra is Zuzana Čaputová államfő a legmegbízhatóbb. A válaszadók 41 százaléka bízik benne, 48 százalék viszont nem. A legkevesebb bizalmat Andrej Danko, az SNS elnöke kapta, mégpedig hét százalékot. A válaszadók 57 százaléka nem bízik benne – derült ki a Median ügynökség felméréséből, amelyet március 6. és április 2. között végeztek 1057 válaszadó részvételével.

 

A válaszadók 29 százaléka fejezte ki bizalmát a Hlas-SD vezetőjével, Peter Pellegrinivel szemben, míg a megkérdezettek 59 százaléka nem bízik benne. Utána következik a Smer-SD elnöke, Robert Fico 26 százalékos bizalommal és 62 százalékos bizalmatlansággal.

 

A megbízott miniszterelnök, Eduard Heger a válaszadók 22 százalékának bizalmát, 65 százalékának pedig a bizalmatlanságát kapta meg. A szlovák parlament és a Sme rodina elnökében, Boris Kollárban a megkérdezettek 21 százaléka bízik, 66 százalék viszont nem.

 hirdetes_810x300  

 

A Republika mozgalom elnökében, Milan Uhríkban a válaszadók 17 százaléka bízik, 62 százalék viszont bizalmatlan vele szemben. A KDH elnökében, Milan Majerskýben a válaszadók 17 százaléka bízik, 55 százalékuk viszont nem. A Progresszív Szlovákia vezetőjének, Michal Šimečkának a bizalma 12 százalék, a bizalmatlansága pedig 56 százalék.

 

Az SaS vezetője, Richard Sulík 12 százalékos bizalmat és 75 százalékos bizalmatlanságot kapott. A válaszadók tíz százaléka bízik az OĽaNO elnökében, Igor Matovičban, 76 százalék viszont nem bízik benne.

 

Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke is a válaszadók tíz százalékának bizalmát élvezi, a válaszadók 73 százaléka azonban bizalmatlanságát fejezte ki vele szemben. A Szövetség vezetőjének, Forró Krisztiánnak a bizalma nyolc százalék, a bizalmatlansága pedig 52 százalék.

 

A pártelnökök közül a legtöbb válaszadó (27%) Forró Krisztiánt nem ismerte. Őt követi Šimečka (19%), Majerský (16%), Uhrík (10%), Danko (4%) és Kotleba (3%).

 

A felmérés az USA és Oroszország megítélésére is fókuszált. „Oroszországot Szlovákia felnőtt lakosságának 46 százalékát tekinti fenyegetésnek, míg az Egyesült Államokat a felnőtt lakosságának 41 százaléka” – állítja a kutatóügynökség.

 

A nemzetközi intézmények és szervezetek közül a V4 (50 százalék) és az Európai Unió (49 százalék) bizonyult a legmegbízhatóbbnak a felmérésben. Ezután következik a NATO (48 százalék) és az Egyesült Nemzetek Szervezete (47 százalék).

 

Ami az országos szintet és az állam egyes egységeinej vagy intézményeinek megbízhatóságát illeti, a legnagyobb bizalmat a hadsereg szerezte meg (50 százalék). Ezt követik az önkormányzatok (46 százalék), az elnöki hivatal (42 százalék), a rendőrség (40 százalék), a bíróságok (28 százalék), a szlovák kormány (18 százalék) és a parlament (17 százalék).

 

Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.