Nyitókép: tasr

 

Sok súlyos beteg hozzátartozója nincs tisztában azzal, hogy jogosult a tartós ápolási díjra, az ún. OČR-re. Erre a tényre a betegeket védő szervezetek hívták fel a figyelmet. Mindeközben a rendszer már két éve lehetővé teszi, hogy 90 napig gondozhassák beteg hozzátartozójukat.

 

Az RTVS riportja szerint Petra Vláčilová már két hónapja gondoskodik rákos beteg haldokló édesapjáról. Az apja szerette volna otthon tölteni utolsó napjait, lánya azonban aggódott, hogy fel kell adnia munkahelyét, vagy fizetés nélküli szabadságot kell kivennie, hogy gondozhassa őt.

 

„Nem tudtuk, hogyan fogunk megbirkózni vele, mert szükség volt arra, hogy valaki otthon legyen vele. Az, hogy a mobil hospice beszélt nekünk az új hosszú távú OČR lehetőségéről, megoldotta a helyzetünket”

 

magyarázta Vláčilová.

 hirdetes_810x300  

 

Társadalmi rendszerünk már két éve lehetővé teszi a hosszú távú OČR-t. Ennek ellenére a betegek és a hozzátartozók gyakran nincsenek tisztában ezzel a lehetőséggel.

 

„Az is előfordul, hogy például a kórházban azt az információt kapják, hogy ápolónői szolgálatot kell biztosítaniuk, hazamennek és rájönnek, hogy ez egy nagyon bonyolult folyamat. Amíg sikerülne bebiztosítaniuk hozzátartozójuk ellátását, ők is tudnák őt otthon gondozni”

 

mondta a Betegjogvédő Egyesület elnöke, Mária Lévyová.

 

„A tartós ápolási díj azoknak a biztosítottaknak szól, akik beteg közeli hozzátartozójukat ápolják annak legalább öt napig tartó kórházi kezelését követően. Vagy olyan közeli hozzátartozót ápolnak, aki haldokló palliatív beteg”

 

magyarázta Jana Hrabková, a Szociális Biztosító kommunikációs osztályától.

 

Haldokló beteg esetén az OČR-re való igénylést a palliatív orvos írja alá. Tartósan beteg páciensek esetében a nyomtatványt a legalább öt napos kórházi kezelés után a kórházi orvosnak kell megerősítenie. Ebben az esetben az igazolás nem állítható ki utólag és a követelés elévül.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!