Nyitókép: TASR – Martin Baumann

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő és Peter Pavel cseh elnök pénteken Kijevbe érkezett látogatásra.

 

Zuzana Čaputová szlovák elnök a Petr Pavellel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös sajtótájékoztatóján kijelentette, meg van győződve a Szlovák Köztársaság álláspontjának helyességéről, amikor olyan területeken segíti Ukrajnát, amelyeken tud, beleértve a katonai segítséget is.

 

Szerinte nemcsak beszélni kell a szabadságról, a békéről és az igazságosságról, hanem néha küzdeni is kell értük. Ez az oka annak, hogy az egész civilizált világ segíti Ukrajnát.

 hirdetes_300x300  

 

A találkozón szó esett Ukrajna uniós és NATO-csatlakozásának kilátásairól is.

 

„Egyértelmű, hogy a közelgő vilniusi csúcstalálkozóval ezek a témák felerősödnek. Ugyanakkor az is világos, hogy amíg Ukrajna hadiállapotban van, addig a NATO-ban való teljes jogú tagság nem elérhető és nem is lehetséges. De a gyakorlati segítség és politikai kapcsolataink elmélyítése lehetséges”

 

– tette hozzá Čaputová.

 

Zelenszkij köszönetett mondott Szlovákiának és Csehországnak a segítségükért

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott Szlovákia és Csehország állampolgárainak a haditechnika terén nyújtott segítségükért és Ukrajna béketervének támogatásáért.

 

„Minden rakétaelhárító rendszer, minden repülőgép és minden ágyú, amelyet Ukrajnának szállítanak, minden páncélozott autó lehetővé teszi számunkra, hogy megvédjük magunkat, és egyben megmentsük az ukránok életét”

 

– mondta a szlovák és a cseh elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

 

Zelenszkij emlékeztetett az Umán és Dnyipro ukrán városok elleni pénteki orosz támadásra, amelyben legalább 19 ember, köztük gyerekek haltak meg. A beszéd elején felszólította a jelenlévőket, hogy álljanak fel, és egyperces néma csenddel emlékezzenek az áldozatok emlékére.

 

„Az egyik legfontosabb következtetés az, hogy ne legyenek tabuk Ukrajna fegyverrendszerekkel való ellátását illetően” – folytatta Zelenszkij. „Igazságos, hogy katonáinkat mindennel ellássuk, ami az életek védelmét szolgálja” – mondta.

 

Elmondása szerint a júliusi litvániai NATO-csúcsról is tárgyalt Čaputovával és Pavellal.

 

„Most jött el az idő, amikor javítani kell az európai biztonsági helyzeten, és beszélni kell Ukrajna uniós szerepvállalásáról” –mondta. Szerinte Ukrajna elismeri az európai elveket, és ezek is részei annak a nyilatkozatnak, amelyet pénteken írtak alá Čaputovával és Pavellel.

 

Pavel: Ukrajna teljes mértékben megérdemli az EU- és a NATO-tagságot

 

Ukrajna teljes mértékben megérdemli az EU- és a NATO-tagságot – jelentette ki Petr Pavel cseh elnök a pénteki kijevi látogatásán. „Számunkra nem az a kérdés, hogy sor kerül-e Ukrajna európai uniós és NATO-tagságára, hanem hogy mikor” – írta Pavel a Twitteren.

 

Csehország olyan hang lesz, amely emlékeztet arra, hogy Ukrajna megérdemli, hogy a demokratikus országok családjának teljes jogú tagja legyen – biztosította Pavel Zelenszkijt.

 

„Azt fogom szorgalmazni, hogy még az év vége előtt megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások az EU-val

 

– tette hozzá.

 

Csehország, Szlovákia és Ukrajna elnöke pénteken együttműködési és partnerségi nyilatkozatot írt alá Kijevben.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!