Nyitókép forrása: körkép.sk/KL

 

A harmadik minta vizsgálata is tiltott növényvédő szerek jelenlétét erősítette meg a Gútai Malom raktárában lévő, ukrán származású gabonánál, jelentette be kedden Samuel Vlčan megbízott mezőgazdasági miniszter. A mostani vizsgálat annak az 1500 tonna ukrán búzának a sorsát pecsételheti meg, amely a Gútai Malom raktárában április elején jelent meg. Vlčan megfogalmazása szerint a mintában megerősítették az EU-ban betiltott növényvédő szerek jelenlétét.

 

„Mi már rendelkezünk a döntő jelentőségű mintavétel eredményével, amely még hétfőn érkezett meg a koppenhágai referencialaborból. Ez megerősítette a 0,024 mg/kg szintű koncentrációt. Ugyanazt az anyagot mutatták ki [a koppenhágai laborban], mint amit mi is találtunk. Tehát a mi eredményünket erősítették meg”

 

mondta Vlčan, hangsúlyozva, hogy a liszt és más élelmiszerek nem fertőződtek meg Szlovákiában.

 

„A szóban forgó gabonával tilos bármiféle manipuláció. A vizsgálati eredmény fényében azt várjuk a tulajdonostól, hogy elmondja, a gabona milyen megsemmisítését javasolja. Ez lehet égetés, biogázüzemben történő felhasználás vagy más technikai felhasználás. A lényeg az, hogy ne veszélyeztesse az élelmiszer- és takarmányellátási láncot”

 

 hirdetes_810x300  

mondta a Szlovák Állategészségügyi és Élelmiszer Felügyelet vezetője, Jozef Bíreš.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.