Nyitókép: SITA/AP

 

Szlovákia folytatja az ukrán fegyveres erők tagjainak kiképzését. A parlament csütörtökön elfogadta a védelmi minisztérium javaslatát arra vonatkozóan, hogy kiküldjék a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erőinek tagjait az Európai Unió katonai segítségnyújtási missziójába.

 

Egyúttal egyetértését fejezte ki a külföldi fegyveres erők Szlovák Köztársaság területén való jelenlétével, amelyek az EU ukrajnai katonai segítségnyújtó missziójának feladatait teljesítik.

 

A cél az, hogy biztosítsák a szlovák fegyveres erők részvételét az EU ukrajnai katonai segítségnyújtási missziójában, és ezzel teljesítsék az ukrán fegyveres erők sürgős kiképzési igényeit, és egyúttal erősítsék kapacitásaikat az Ukrajna területi integritásáért vívott harcban.

 hirdetes_300x300  

 

A védelmi minisztériuma az anyagban közölte, hogy az Ukrajna elleni provokálatlan orosz katonai agresszió után a demokratikus országok, köztük Szlovákia is a védekező Ukrajna mellé állt.

 

„A jelenlegi helyzetben a szükséges fegyverellátáson túl Ukrajnának különösen szüksége van saját fegyveres erőiből elegendő számú, megfelelő kiképzésen átesett tagra. Ezzel összefüggésben az EU-tagállamok jóváhagyták az EUMAM UA katonai segítségnyújtó misszió létrehozását, amelynek célja az ukrán fegyveres erők tagjainak a szükséges kiképzés biztosítása“

 

– ismertette a védelmi tárca.

 

Szlovákia 2022 októberében megkezdte az ukrán fegyveres erők kiképzését egy többnemzetiségű hadgyakorlat formájában, és ezt továbbra is az EUMAM UA misszió részeként folytatja.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!