Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Az igazi béke nem lehetséges szabadság és demokrácia nélkül, ezért mindig ezekre kell törekednünk – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a fasizmus felett aratott győzelem napja és a második világháború befejezésének 78. évfordulója alkalmából.

 

„A második világháború, de minden más háborús konfliktus történelmi tapasztalata is megerősíti, hogy a konfliktusok forrását nem a nemzetek vagy az államok képezik, hanem az emberi szabadságjogokat és jogokat lábbal tipró, gyűlöletkeltő rezsimek. Legyen szó fasiszta, kommunista vagy a 21. század különböző tekintélyelvű rezsimjeiről”

 

– mondta Čaputová.

 

 hirdetes_300x300  

Emlékeztetett arra, hogy több mint 50 millió ember vesztette életét a második világháborúban. Az áldozatok számát és a kegyetlenséget tekintve ez volt az emberiség történetének legnagyobb tragédiája.

 

„Területünket és Kelet-Európa területét elsősorban a szovjet Vörös Hadsereg szabadította fel a hazai ellenállás, az 1. csehszlovák hadsereg és a román hadsereg segítségével” – mondta az államfő, hozzátéve, hogy a Hitler-ellenes koalíciónak más nagyhatalmak is részei voltak.

 

Heger: a fasizmus még mindig bekúszik a társadalmunkba

 

A második világháború befejezésének 78. évfordulója és május 8-a történelmünk fontos dátuma – mondta a sajtónak Eduard Heger ideiglenes miniszterelnök.

 

„Ha a jelenlegi helyzetet nézzük, a fasizmus még mindig bekúszik a társadalmunkba. A fasizmus több tízmillió ember életéért volt felelős a második világháború alatt. A populizmuson és a manipuláción alapult. Fontos, hogy ne engedjük meg, hogy elvegyék a szabadságunkat és a demokráciát, mert ez a közösség legnagyobb haszna”

 

– vélekedett Heger, hozzátéve, hogy el kell utasítani a gyűlöletet, mert a fasizmus is erre épült.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!