Nyitókép: Andreea Alexandru/AP  

 

A totalitarizmus és az agresszió elleni küzdelem még nem ért véget. Ébernek kell lennünk, és figyelemmel kell kísérnünk a nemzetközi rend megzavarására tett kísérleteket. A fasizmus feletti győzelem napja és a második világháború befejezésének 78. évfordulója alkalmából ezt Rastislav Káčer ideiglenesen kinevezett külügyminiszter mondta.

 

Káčer szerint a fasizmus felett aratott győzelem szükséges előfeltétele volt Európa demokratikus fejlődésének. Enélkül nem lehetne a jövőt az emberi jogok, az egyéni szabadság vagy az igazságosság elveire építeni.

 

„Ezért ne feledkezzünk meg azokról sem, akik életüket adták a fasizmus elleni harcban, különösen a mi területünkön. A szlovák nemzeti felkelés harcosairól vagy a szovjet és a román hadsereg katonáiról, akik a szabadságért és a demokráciáért vívott harcban haltak meg”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta.

 

Káčer szerint a múlt öröksége mindenekelőtt az, hogy ellene kell állni a gonosznak, és nem szabad figyelmen kívül hagyni annak terjeszkedését. Arra a következtetésre jutott, hogy még ma is olyan kihívásokkal nézünk szembe, amelyek bizonyos tekintetben hasonlítanak azokhoz, amelyekkel őseink a második világháború idején szembesültek.

 

„Ma nemcsak azokra a hőseinkre kell emlékeznünk, akik a szabadságért és a békéért harcoltak, hanem azokra is, akik ma harcolnak ezekért az értékekért. Az elnyomás elleni küzdelemben pedig továbbra is minden módon támogatnunk kell őket”

 

– mondta Káčer.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!