Nyitókép: TASR/RTVS-kollázs

 

Az ügyészek életfogytiglani börtönbüntetést kérnek Marian Kočner és Alena Zsuzsová számára. Daniel Mikuláš, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze a Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának ügyében zajló tárgyalás záróbeszédében kérvényezte ezt a büntetést a két vádlott számára.

 

Összevont büntetésről van szó, mivel mind a kettejüket jogerősen elítélték már más ügyekben. Mind a kettejük esetében kérvényezték a vagyonelkobzást is.

 

Kočnert az ügyész rendkívül veszélyes emberként jellemezte, mindenféle megbánásra való hajlam nélkül.

 

 hirdetes_300x300  

„Amennyiben valaha szabadlábon találja magát, a társadalom nem lesz kellőképpen védett visszaesésével szemben”

 

indokolt az ügyész.

 

Egy másik vádlott, Dušan Kracina esetében az ügyészek szerint 25 év börtönbüntetés lenne a megfelelő, Darko Dragič esetében pedig 17 évnyi szabadságvesztés.

 

Tomáš Szabó és Miroslav Marček (mindkettejüket jogerősen elítélték már a gyilkosság kivitelezése miatt) vallomásaiból Mikuláš szerint kiderül, hogy Andruskó Zoltán rendelte meg náluk Kuciak meggyilkolását. Matúš Harkabus speciális ügyész szerint a bizonyítékok alapján egyértelműen kizárható, hogy Andruskó saját kezdeményezése lett volna a gyilkosság előkészítése.

 

„Nem volt oka négy ember meggyilkolásának közvetítésére” – hangsúlyozta. Ugyanígy kizárta azt a lehetőséget is, hogy Zsuzsová saját kezdeményezésből járt volna el. Andruskó vallomásait az ügyész hitelesnek nevezte, melyeket más bizonyítékok is alátámasztottak.

 

„Nagyon valószínű, hogy Marian K. Maroš Žilinkát választotta gyilkos hadjárata első célpontjának”

 

– tette hozzá az ügyész azzal, hogy a Žilinka likvidálására vonatkozó parancsnak már Kuciak meggyilkolásakor is aktuálisnak kellett lennie.

 

Az ügyészek szerint Peter Šufliarsky ügyész meggyilkolását azután rendelhette meg Kočner, hogy a főügyész első helyettesévé vált.

 

Az ügyészek javasolták néhány bűncselekmény átminősítését. Kuciak meggyilkolását szerintük szervezett csoport végezte el. Kočner és Zsuzsová esetében bosszúról is szó volt.

 

A zárszó, melyet két ügyész tartott közösen, nagyjából négy és fél óráig tartott. A többi zárszóval május 12-én folytatódik a bírósági eljárás.

 

Kuciak meggyilkolásának ügyében eddig három jogerős ítélet született: Marček és Szabó 25 év börtönt, Andruskó pedig 15 évet kapott.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.