Nyitókép: SITA/Jakub Julény

 

Jaroslav Naď ideiglenes védelmi miniszter csütörtökön Olekszandr Kubrakovot, az Ukrajna újjáépítéséért felelős miniszterelnök-helyettest, valamint infrastrukturális és fejlesztési minisztert fogadta a védelmi tárcánál. Találkozójuk témái Ukrajna aktuális, a példátlan orosz agresszióval kapcsolatos kiemelt szükségletei voltak.

 

Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott Naďnak Szlovákia önzetlen, tartós és célirányos segítségéért, amelynek köszönhetően sok életet sikerült megmenteni, és támogatni a túlélésért küzdő, rászoruló ukránokat is.

 

„Segítünk katonailag, segítünk humanitáriusan, és szeretnénk segíteni Ukrajna háború utáni újjáépítésében is. Az anyagi károk csillagászatiak, és az ukrán nemzet lelkén lévő sebek több generáción keresztül fognak csak begyógyulni. Ez az értelmetlen pusztítás, fosztogatás és gyilkolás, úgy gondolom, hamarosan véget ér, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Ukrajnát virágzó, modern és biztonságos országgá tegyük a háború után”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Naď miniszter.

 

A Szlovákiából küldött eddigi segítség az S-300-as légvédelmi rendszert, a Božena aknamentesítő rendszereket, harminc leszerelt BVP-1-es gyalogsági harcjárművet, öt szállítóhelikoptert, lőszert, üzemanyagot, valamint 13 MiG-29-es vadászrepülőgépet és a KUB-rendszer egy részét foglalja magába.

 

Szlovákia a technológiai és humanitárius segítségnyújtáson kívül ukrán katonai felszerelések javításával, illetve ukrán katonák kiképzésével is támogatja Ukrajnát az EU ukrajnai katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM) keretében.

 

TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!