Nyitókép: Petr David Josek/AP

 

Hamarosan Magyarország is csatlakozik a Szlovák Köztársaság légterének védelméhez. A Szlovák Köztársaság Védelmi Minisztériuma az elkövetkezendő hetekben számol a megállapodás aláírásával. A V4-es országok védelmi minisztereinek júniusi találkozója is téma lesz az országok együttműködése a Szlovák Köztársaság légterének védelmében.

 

A tavalyi megállapodás alapján Csehország és Lengyelország kinyilvánította, hogy készen áll Szlovákia légterének 2023 végéig történő védelmére.

 

„A Szlovák Köztársaság Védelmi Minisztériuma azon dolgozik, hogy 2024-ben is biztosítsa Szlovákia légterének védelmét, együttműködve Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal, amely kinyilvánította, hogy kész részt venni a mostani kezdeményezésben a Szlovák Köztársaság légterének védelme érdekében. A politikai megállapodás már létezik, és hamarosan alá is írják”

 

 hirdetes_300x300  

– jelentette be Martina Kakaščíková, a védelmi tárca szóvivője.

 

Mint elmondta, Szlovákia hosszú távú együttműködési megállapodásokat írt alá a katonai repülés területén minden V4-es partnerrel.

 

„Ezen keretmegállapodások alapján a védelmi minisztérium végrehajtási megállapodásokat kötött Csehországgal és Lengyelországgal, amelyek meghatározzák a Szlovák Köztársaság légterének légi járművek általi védelmére vonatkozó szabályokat és szabványos működési eljárásokat”

 

– magyarázta a szóvivő.

 

A szlovák égbolt védelmét a MiG-29-es vadászrepülőgépek leföldelése után a szövetségesek vették át. Szlovákia jelenleg az új F-16-os vadászrepülőgépekre vár, amelyek szállítása késik.

 

„A jelenlegi megállapodás szerint az első négy F-16 Block 70 típusú repülőgépet 2024 folyamán kell Szlovákiába szállítani. Ezt követően a kezdeti hadműveleti képesség elérése után a szlovák fegyveres erők az új F-16 technológiával átvehetik a szlovák légtér védelmét”

 

– tette hozzá Kakaščíková.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!