Nyitókép: Facebook/Polícia SR

 

Május 24-től június 8-ig ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést Szlovákia Ausztriával, Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal közös határain, valamint a nemzetközi repülőtereken a Globsec 2023 Bratislava Forum konferencia miatt. 

 

„A határellenőrzési folyamat felgyorsítása érdekében azt javasoljuk, hogy minden területünkre belépő személy úti okmánya legyen készenlétben az ellenőrzésre. A Szlovák Köztársaság állampolgárainak és az Európai Unió állampolgárainak elég a személyi igazolvány, más országok állampolgárainak útlevéllel vagy egyéb olyan okmánnyal kell rendelkezniük, amely feljogosítja őket a Szlovák Köztársaság területén való tartózkodásra”

 

– közölte a belügyminisztérium.

 

 hirdetes_300x300  

A Globsec nemzetközi biztonsági konferencián május 29. és 31. között fontos politikai és egyéb közéleti személyiségek vesznek részt Európából és a világ más részeiről. Az ideiglenes ellenőrzések bevezetése az ún. első szűrőt jelenti, melynek célja a közrendet veszélyeztető személyek érkezésének megakadályozása.

 

A belügyminisztérium szerint a határellenőrzés hatóköre a jelenlegi fenyegetéseken alapul, és a szükséges időre korlátozódik. „A rendőrség ezeket az intézkedéseket úgy hajtja végre, hogy a Szlovák Köztársaság belső határain csak minimális várakozási idő legyen” – közölte a minisztérium. A rendőrökkel együtt a katonák is alakíthatnak ki őrjáratot a határokon. A rendőrség megerősítésére a kormány naponta legfeljebb 150 főt különített el a szlovák fegyveres erőkből.

 

A Szlovák Köztársaság Lengyelországgal, Csehországgal, Ausztriával és Magyarországgal közös szárazföldi határait az ellenőrzések idejére csak kiválasztott határátkelőhelyeken lehet átlépni, kivéve az integrált mentőegységek tagjait, a mezőgazdasági vagy erdészeti munkát végző személyeket, vadászokat és halászokat, akik tevékenységüket a belső határoktól számított öt kilométeren belül végzik. A nemzetközi vasúti és légi közlekedést e tekintetben semmilyen módon nem korlátozzák vagy módosítják.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!