Nyitókép: SITA/Kancelária Národnej rady SR

 

A szlovák állampolgárok fele (50 százaléka) úgy gondolja, hogy a szlovákiai élet nem fog meváltozni a következő parlamenti választások után – a válaszadók 22 százaléka javulást, 28 százalékuk pedig élethelyzetének romlását várja. Ez az Mnforce ügynökségnek a Plus jeden deň című napilap számára készített felméréséből derült ki. Az ügynökség május 8. és 12. között végezte a felmérést ezer válaszadó részvételével.

 

Amint a felmérésből kiderült, a válaszadók 19 százaléka nem kíván részt venni a választásokon. A válaszadók mindössze 14 százaléka gondolja úgy, hogy a szlovák parlamentben hozzáértő és képzett képviselők vannak.

 

A válaszadók 80 százaléka azonban meg van győződve arról, hogy azok, akik a parlamentben ülnek, „kész katasztrófák”, vagy más szóval „egy olyan társaság, amelynek nincs gyakorlati tapasztalata és képzettsége ahhoz, hogy egyáltalán törvényeket fogadhasson el”.

 hirdetes_810x300  

 

Pszichoteszt és műveltségi teszt

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a Smer-SD pártot a megkérdezettek 31 százaléka, a Hlas-SD-t a megkérdezettek 28 százaléka, a Sme rodinát pedig a válaszadók 22 százaléka szeretné a kormányban látni.

 

A negyedik helyen a Republika végzett, amelyet a válaszadók 20 százaléka tudna elképzelni a kormányban. Szlovákia polgárai a Szövetséget, az OĽaNO-t és barátait, a Za ľudít és a Demokraták látnák legkevésbé szívesen a kormányban.

 

A választók 87 százaléka gondolja úgy, hogy a megválasztott képviselőknek először pszichoteszten és műveltségi teszteken kellene átmenniük, amit Jozef Lenč politológus is támogat.

 

A Plus jeden deň lapnak azt mondta, hogy a parlamenti mandátumért vagy a kormányban betöltött posztért pályázóknak, tehát az állam irányításában részt venni kívánóknak érdemes lenne politikai műveltséget mérő teszten átesniük.

 

„Úgy gondolom, hogy a választóktól is meg kell követelni bizonyos fokú állami döntési képességet, hogy ne azokra szavazzanak, akiknek a parlamentben végzett munkáját utólag „tiszta katasztrófának” tekintik”

 

– zárta Lenč.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!