Nyitókép: SITA/Kancelária prezidentky SR

 

Szlovákia prioritása egy olyan mechanizmus létrehozása, amely biztosítja a NATO keleti szárnya légvédelmének megerősítését. Ezt Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök mondta a Bukaresti Kilencek (B9) keddi pozsonyi csúcstalálkozójám.

 

Az államfő elmondta, hogy minden B9-es vezető célja a béke Európában, amelyet az orosz agresszió fenyeget Ukrajnában. Szerinte a biztonság megerősítése érdekében minden olyan lépést meg kell tenni, amely a Szlovák Köztársaság polgárainak biztonságához vezet.

 

Čaputova szerint a Bukaresti Kilencek országainak vezetői Ukrajna esetleges észak-atlanti szövetségi tagságát nem a NATO Oroszország felé történő bővítésének tekintik, hanem garanciát nyújtanak a szövetség meglévő tagjainak arra, hogy Oroszország a terjeszkedésével ne nyeljen el más államokat a szomszédságában.

 hirdetes_300x300  

 

Az államfő emlékeztetett arra, hogy Ukrajnának már 2008-ban NATO-tagságot ígértek, tehát ez nem újdonság. Elmondása szerint a B9-országok az Ukrajnával való politikai kapcsolatok erősítése mellett állnak.

 

A pozsonyi B9-csúcs célja az volt, hogy a vilniusi NATO-csúcs előtt megegyezzenek a Szövetség keleti szárnyának országai közös cselekvési irányáról – mondta Čaputová. Hozzátette: a pozsonyi várban a vezetők az ukrajnai háború alakulásáról is tárgyaltak, és örül annak, hogy az interneten keresztül csatlakozott hozzájuk Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki tájékoztatta őket az aktuális eseményekről.

 

A Bukaresti Kilenc (B9) a NATO keleti szárnyának országainak informális csoportosulása, amelybe Szlovákia mellett Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Bulgária, Litvánia, Lettország és Észtország tartozik. Ezen országok vezetői mellett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is eljött a pozsonyi várba.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!