Nyitókép: Shutterstock

 

Ha a pap gyóntatás közben szexuális zaklatásról értesül, nem köteles bejelenteni a rendőrségen. Az SaS ezen szeretne változtatni. Programjukban a vatikáni szerződések megnyitását, és a papok bűncselekmények bejelentésére kényszerítését javasolják – írja a TvNoviny.sk.

 

Az SaS bemutatta programjának egy részét, amely a vatikáni szerződések módosítását is tartalmazza. A liberálisok a gyónási titok módosítását javasolják. Közvetlenül a program ezen részének bejelentése után a konzervatívok kritikahullámot zúdítottak az SaS-re.

 

Milan Majerský, a KDH vezetője a kommunizmushoz és a vallásszabadság korlátozásához hasonlította a javaslatot.

 hirdetes_300x300  

 

„A KDH elnöke ezzel reagál a gyónási titok megszüntetésére tett javaslatra, amelyet az SaS párt a programprioritások részeként terjesztett elő. A „Személyi szabadságjogok” című fejezetben az SaS az egyház és a katolikus elvek működésébe való beavatkozást javasolja. Ennek része a vatikáni szerződések módosítása, amelyek szabályozzák az állam és az egyház viszonyát”

 

– mondta Majerský.

 

A Szlovákiai Püspöki Konferencia is felszólalt a javaslat ellene. „A gyónási titok minden felelős demokratikus országban sérthetetlen, nálunk a Szentszékkel kötött szerződés garantálja. Azt mondom a SaSkának és Žiak úrnak, hogy inkább zárjanak be, de soha fogom elárulni a gyónási titkot” – mondta Anton Ziolkovský katolikus pap a Postoj.sk portálnak.

 

Külföldön mindennapos dolog

 

Az SaS-es Miroslav Žiak állítása szerint félreértés történt. Nem akarják megszüntetni a gyónási titkot. Úgy akarják módosítani a vatikáni szerződéseket, hogy azok ne engedjék meg a gyónási titok miatt elkövetett bűncselekmények eltitkolását.

 

„Egyikünk sem akarja megtámadni az egyházat, és egyikünk sem akar betiltani semmit”

 

– mondza Žiak.

 

A javaslattal a papok közötti szexuális botrányokra szeretnének reagálni. Ha a papok gyóntatás közben értesülnének a bántalmazásról, új kötelességük lenne jelenteni a rendőrségen. Az SaS szerint a cél a szexuális bűncselekmények jobb felderítése.

 

Žiak hozzáteszi, hogy egyes külföldi országokban ez bevett dolog. Ugyanezt a változást vezették be 2012-ben Ausztráliában. Nicola Roxon ausztrál főügyész akkor azzal érvelt, hogy a gyermekbántalmazás bűncselekménynek minősül, és be kell jelenteni. Szerinte a gyónás nem lehet sérthetetlen. Hasonló a helyzet az USA-ban vagy Franciaországban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!