Nyitókép: HZS.sk

 

A Hegyimentő Szolgálat 20 éves működése alatt a hegyimentők több tízezer emberen segítettek és számos nehéz expedíciót hajtottak végre. Marek Biskupič, a Hegyimentő Szolgálat igazgatója ebből az alkalomból elmondta, hogy a hegyekbe látogatók száma évről évre nő, ahogy a mentések száma is emelkedik.

 

„Ebben a 20 évben összesen mintegy 42 400 mentést hajtottunk végre, a legtöbbet 2019-ben, amikor közel 2900 bevetésünk volt. A legnehezebbek a hegyvidéki terepen zajló mentések. Nagy részük síeléssel kapcsolatos sérülések kezelése volt, itt a súlyos sérülések számának növekedését tapasztaltuk, ami főként a gyors síelés és az adrenalin megjelenésével függ össze. Barlangban nyolc akciót hajtottunk végre, a túraútvonalakon közel 10 000-et, és emellett 3197 keresési akciónk is volt, ami a hegyvidéki terepen mindig sokáig tart.”

 

– pontosított Biskupič, hozzátéve, hogy az átlagos bevetési idő 220 perc. Elmondása szerint az egyik legmegerőltetőbb expedíció a 2005-ös lavinabaleset volt a Spálený žľab környékén, ahol nyolc cseh turista sátrat vert, és éjszaka lavina temette be őket.

 

„Három helikopter, 17 mentő, 29 önkéntes volt bevetésen, de a hatalmas erőfeszítés ellenére végül csak egy ember maradt életben.”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta az igazgató. A szerencsés kimenetelű expedíciók közé tartozik például a 2006-os nagy keresés a nyugat-tátrai Račkova-völgyben, amikor három nap után megtaláltak egy tízéves kisfiút. 2014-ben a tartós esőzések miatt a sár elzárta az utat, és a mentőknek a Kis-Fátrában 122 embert kellett kötéltechnika segítségével kimenteniük.

 

Annak ellenére, hogy a hegyimentés minősége javul, Biskupič szerint a segélyhívások és a halálos áldozatok száma növekszik. Tavaly a hegyimentők rekordszámú, 57 halálesetet regisztráltak a hegyekben.

 

„Ezt nem lehet teljesen elkerülni, a tavalyi év tendenciája riasztó, remélem, nem folytatódik. Szerintem ez annak is köszönhető, hogy az emberek gyakrabban túlbecsülik a képességeiket és alábecsülik a hegyekben uralkodó körülményeket.”

 

– zárta az igazgató. Kiemelte, hogy a hegyimentők bármilyen körülmények között bevethetőek.

 

A szlovákiai hegyekben jelenleg hat hegyimentő központ található, emellett egy kiképző- és műveleti központ és egy lavinamegelőző központ is működik. A hegyimentő szolgálatról szóló törvényt 2002. július 10-én fogadta el a szlovák parlament, és 2003 januárjában lépett hatályba. Jelenleg az integrált mentési rendszer állandó eleme, tagja a Nemzetközi Hegyimentő Bizottságnak, és 2012 óta létezik az önkéntes és hivatásos mentőket tömörítő egyesület is.

 

Körkép.sk, Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.