Nyitókép: Facebook

 

Erősíteni kell az Európai Unió külső határainak védelmét, amelyben már részt vesznek a törökök, osztrákok, csehek, szlovákok és magyarok. Ezt az illegális migráció problematikája kapcsán jelentette be Štefan Hamran rendőrfőnök kedden, Komáromban.

 

Megjegyezte, hogy a rendőrség úgynevezett kompenzációs intézkedéseket hajt végre, például közös járőrözést a vonatokon, közös ellenőrzéseket magyar területen. „Magyar részről ígéretet kaptunk arra, hogy minden magyar területen elfogott illegális migránst elvisznek és visszakísérnek Szerbiába” – mondta Hamran. Hozzátette: olyan intézkedésekről van szó, amelyek nem terhelik a szlovák rendőrséget, és megakadályozzák, hogy illegális migránsok illegálisan lépjenek be a Szlovák Köztársaság területére.

 

 hirdetes_810x300  

Szerinte adminisztratív terhet jelentene a rendőrségnek a határellenőrzés végrehajtása a szlovák-magyar határon. „Be kell helyeznünk őket (migránsokat) a rendszerbe, és ha megtudjuk, hogy Szíriából származnak, úgyis elengedjük őket. Továbbmennek Németországba, hogy újraegyesítsék családjukat” – részletezte.

 

„A 655 kilométeres (szlovák-magyar) határt nem tudjuk lezárni, és ennek nincs is értelme” – húzta alá Hamran.

 

Felidézte azt az esetet, amikor egy komáromi lakost állítólag zaklatott egy háromtagú migránscsoport, amely a közösségi oldalon is megjelent. A tényállás ellenőrzésekor Hamran szerint az derült ki, hogy a sértett a rendőrség segélyvonalán bejelentette, hogy migránsok jelentek meg, akiket üldözőbe vett és mobiltelefonjával próbált lefotózni. A migránsok ezt észrevették, a nő pedig egy elektromos készülékeket árusító boltba futott be. Nem volt támadás, helytelen viselkedés, de még csak nem is kommunikáltak a nővel. A migránsok nem mentek be az üzletbe, az út mellett maradtak, ahonnan aztán elmentek – idézett az ellenőrzött jegyzőkönyvből a rendőrfőnök, és azt mondta, rendkívül veszélyes illegális migrációval ijesztgetni a Szlovák Köztársaság állampolgárait.

 

Hamran szerint a közvélemény ilyen manipulálása nemcsak regionális, hanem országos szinten is működik. „Szükségesnek tartjuk az ilyen esetek kommunikálását, annak jelzését, hogy az elmúlt két évben egyetlen olyan bűncselekményt sem követtek el illegális migránsok a Szlovák Köztársaság területén, amelyet a szlovák rendőrség nyilvántartásba vett volna” – mondta a rendőrfőkapitány.

 

Komárom polgármestere és a Szlovák Városok Szövetségének alelnöke, Keszeg Béla rámutatott, hogy a szövetség a lakosság biztonságának növelése érdekében javasolta a rendőrségi kapacitás növelését, a hadsereg bevonását a határátkelők ellenőrzésébe, valamint a technológia, például kamerarendsze alkalmazását az illegális migráció elleni küzdelemben.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.