Nyitókép: körkép.sk

 

A Szövetség Országos Tanácsa pénteken elfogadta a párt választási listáját és a választási programot. A sajtótájékoztató során ismertetésre került a Szövetség politikai nyilatkozata, amelynek hét pontja van.

 

 1. Üdvözöljük, hogy Szlovákiának Ódor Lajos személyében magyar nemzetiségű kormányfője lett. Ugyanakkor csalódásunknak adunk hangot, hogy teljesen megfeledkezett a magyar közösségről és a nemzeti kisebbségekről. Általában a programnyilatkozat semmilyen ilyen jellegű vállalást, célt nem tartalmaz.

 2. Felszólítjuk a kormányt és az egészségügyi minisztert, hogy átmeneti megbízatása miatt választási és parlamenti felhatalmazás hiányában álljon el az egészségügyi intézményrendszer leépítését jelentő lépésektől. Ne szüntessenek meg egyetlen sürgősségi ügyeletet, illetve szülészetet sem, és ne minősítsenek le kórházi intézményeket.

 3. Az utóbbi időben a magyar-szlovák határon keresztül áthaladó megnövekedett migránsáradat megfékezésével kapcsolatban határozott lépéseket várunk el a kormánytól és a belügyminisztériumtól. Egyben elutasítjuk a közös EU-s migránskvótát, és kiállunk a tagállamok saját döntési jogköre mellett ebben a kulcsfontosságú kérdésben.

 4. Az előző kormányok hibás döntései miatt jelentősen csökkent a helyi és regionális önkormányzatok költségvetése. Ez egyértelműen a lakosoknak nyújtott közszolgáltatások minőségének csökkenéséhez vezet. Ezért felszólítjuk a kormányt arra, hogy adja vissza az önkormányzatoktól elvett forrásokat, hogy az önkormányzatok teljes hatékonysággal működhessenek és segíteni tudják a polgárok életét.

 5. Tudomásul vettük Zuzana Čaputová köztársasági elnök döntését, hogy nem indul a jövő évi választásokon és kijelentjük, hogy a Szövetség párt saját magyar államfőjelöltet állít.

 6. A Szövetség párt erejét mutatja az O(országos) T(anács) ülés konstruktív hangulata, valamint a párt listaállítása és a választási program alkotása.

 7. A Szövetség teljes, 150 jelöltből álló listával indul az előrehozott parlamenti választásokon. A listát a párt Országos Tanácsa ellenszavazat nélkül fogadta el.

 

Mózes Szabolcs elmondta: a választási programot a Szövetség a következő hetekben fogja részletesen ismertetni a sajtóval és a választókkal. A program alapvetően három kihívásra akar válaszolni: a magyar és egyéb kisebbségi ügyekre a kultúra és az oktatás terén. A regionális problémák kérdése elsősorban a déli és keleti régiók égető gondjai. Ezenfelül a jogállamiság, a jogellenesség és a külügyi témák szintén sarkalatos pontok.

 

hirdetes_starlux810x300

Hozzátette: a kisebbségi agenda terén a kisebbségi törvény elfogadásával adósak a szlovák kormányok a kisebbségnek. Emellett szükséges Dél- és Kelet-Szlovákia gazdasági fellendítése, amelynek elengedhetetlen előfeltétele az infrastruktúrális fejlesztés, legyen az a vasút vagy az R7-es és R2-es folytatása. A kormánynak ezenfelül reagálnia kell a klímaváltozásra. Egy átfogó klímastratégiára van szükség, ami a környezetvédelem mellett a földművelés kérdésével is foglalkozik. Az egészségügy reformja Mózes szavai szerint szintén elengedhetetlen. Végül a családtámogatás kérdését említette, hogy a fiatalok szülőföldjükön is boldogulni tudjanak.

 

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke kiemelte, hogy az OT mai ülésén a Szövetség elfogadta a parlamenti listát és a választási programot. Olyan programról van szó, ami változást ígér Dél- és Kelet-Szlovákia elhanyagolt lakosainak. A déli járások magas munkanélküliséggel, gyenge infrastruktúrával rendelkeznek, ami sok munkát ígér. Forró aláhúzta:

 

„Szükség van egy olyan parlamenti erőre, amely a magyar közösséget, a többi nemzeti közösséget, valamint Dél- és Kelet-Szlovákiát képviselni fogja. Egy olyan pártra, ami nem feledkezik meg ezekről a régiókról.”

 

A pártból a Most-Híd árulóinak távozása után a feszültség és a „helytelen vita” is távozott, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a mai ülés konstruktív és hatékony szellemben valósult meg. Egyhangú szavazás történt. A lista első harminc neve – köztük polgármesterek, civil szervezetek tagjai stb. – a következő:

 

 1. Forró Krisztián
 2. Pandy Péter
 3. Mózes Szabolcs
 4. Cziprusz Zoltán
 5. Pál Attila
 6. Orosz Örs
 7. Menyhárt József
 8. Zelinský Jozef
 9. Viola Miklós
 10. Furik Csaba
 11. Nagy József
 12. Pálinkás Évi
 13. Agócs Gergely
 14. Nagy Dávid
 15. Szajkó Richárd
 16. Csenger Tibor
 17. Őry Péter
 18. Kaso Zoltán
 19. Bauer Ildikó
 20. Berényi József
 21. Bárdos Gyula
 22. Chomca Ervin
 23. Gergely Papp Adrianna
 24. Agócs Kőrösi Ildikó
 25. Andruskó Imre
 26. Tölgyesi Róbert
 27. Baranyay Zsolt
 28. Antal Zoltán
 29. Gyarmati Tihamér
 30. Iván Tamás

150. Gyimesi György

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!