Nyitókép: SITA/Diana Černáková

 

Június 26-án, hétfőn Pozsonyban tartották meg a V4-es országok kormányfőinek csúcstalálkozóját abból az alkalomból, hogy június 30-án jár le Szlovákia soros V4-elnöksége, július 1-jétől pedig Csehország tölti be egy éven keresztül a posztot.

 

Ódor Lajos szlovák kormányfő elmondása szerint a találkozón több stratégiai kérdést is megvitattak, például az Ukrajna elleni orosz agressziót és az európai zöld megállapodást.

 

Ami az Ukrajna elleni orosz agressziót illeti, a kormány tartja a lépést ebben a kérdésben, bár tudatásban van a korlátainak, továbbra is támogatni fogja Ukrajnát. Ódor kijelentette: Szlovákia nem eszkalálja a konfliktust, szolidárisak vagyunk az áldozattal, és semmivel sem provokálunk ki agressziót.

 hirdetes_300x300  

 

Elmondása szerint a V4-es országok kormányfői megvitatták a szolidáris folyosók működésének kérdését az ukrán gabonával kapcsolatban. Ódor szerint az EU szintjén kell közös megoldást keresni a problémára.

 

Európa és a V4-ek kulcsfontosságú feladatáról is szó esett Ukrajna támogatása kapcsán. Konkretizálták azokat a módszereket, amelyekkel a szlovák pilléreket bekapcsolhatják Ukrajna újjáépítési folyamatába. A szlovák miniszterelnök hangsúlyozta, azon ijesztgetések ellenére, hogy az emberek nem fogják túlélni a telet, ma már szinte teljesen függetlenek vagyunk az orosz energiától. Hangsúlyozta: sokkal kedvezőbb helyzetben vagyunk az eljövendő tél előtt, mint amire pár hónappal ezelőtt számítani lehetett.

 

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kiemelte, hogy a V4-et azért hozták létre, hogy segítsék egymás tudását az EU-hoz.

 

„Azért tartottuk fönn a V4-eket, hogy közösen tudjuk érvényesíteni az érdekeinket az EU-ban. Ez továbbra is releváns feladat. Az orosz agresszió és az orosz-ukrán háború kérdéseit is áttekintettük, de nem az a cél, hogy ez a kérdés kerüljön a V4-ek együttműködésének középpontjába”.

 

Kiemelte, beszéltek a migrációról is, ami Magyarországnak nagyon fontos.

 

„A magyar álláspont változatlan: ha valaki be akar jönni Magyarországra, annak a menedékkérésével kapcsolatos minden eljárást le kell folytatni úgy, hogy a határainkon kívül tartózkodik, és csak a számára kedvező döntés esetén léphet be Magyarország területére. Az új migrációs javaslat a Bizottság részéről sajnos ezt a célt nem érte el, ezért tovább fogunk harcolni”.

 

A magyar kormányfő szerint osztoznak azokban az aggodalmakban, amiket az Ukrajnából érkező gabona okoz országainkban. Kijelentette: támogatják, hogy Ukrajnából a gabona eljusson az Európán kívüli célpontjaihoz, de nem támogatják, hogy ez a gabona itt maradjon, és tönkretegye a teljes magyar gabonapiacot.

 

„Tehát tranzit igen, beszállítás nem”.

 

Zľava: Maďarský premiér Viktor Orbán, český premiér Petr Fiala, premiér SR Ľudovít Ódor a poľský premiér Mateusz Morawiecki počas stretnutia predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) na Úrade vlády SR. Bratislava, 26. jún 2023. Foto: SITA/Diana Černáková

 

Elutasítják a kötelező kvótákat és a kényszerű áttelepítést

 

A V4-ek országainak kormányfői a közös sajtótájékoztatón leszögezték, hogy elutasítják a kötelező kvótákat és a kényszerű áttelepítést az illegális migráció területén.

 

„Arra törekszünk, hogy kommunikáljunk azokkal az országokkal, ahonnan a migránsok érkeznek, vagy mely országokon haladnak át a legtöbben. Számunkra is fontos, hogy a határunkat a lehető leghatékonyabban tudjuk megvédeni“

 

– mondta Ódor Lajos szlovák kormányfő.

 

A balkáni helyzettel kapcsolatban Orbán újságírói kérdésre azt mondta:

 

„Ma olyan időszakban vagyunk, amikor a figyelem nagy része Ukrajnára összpontosul, ami érthető. De vannak más problémái is az EU-nak, és a Balkán egy problémás térség. Nem tehetünk fel szemellenzőt, mint a lovak. Az a politika, ahogy az EU kezeli a Nyugat-Balkán térségét, alkalmatlan, tele van tévedésekkel és kudarcot vallott. Megengedhetetlen, hogy az a képzet alakuljon ki a Nyugat-Balkánon, hogy Ukrajna hamarabb kerül közel vagy be az EU-ba, mint azok az országok, akik már évek óta benyújtották a kérelmüket. Az EU-nak át kell éreznie, hogy nemcsak Ukrajna, de a Balkán ügyében is történelmi jelentőségű döntést kell hoznia”.

 

Petr Fiala cseh kormányfő az illegális migráció megoldását a menekültek funkcionális visszatérési politikájában és a migránsok származási országaival való együttműködés megerősítésében látja.

 

„Együtt kell működnünk az illegális migráció, az embercsempészet megakadályozásában. Meg kell szakítanunk azokat az útvonalakat, amelyeken keresztül az emberek eljutnak Európába, és sokkal hatékonyabbnak kell lennünk, mint korábban”

 

– jelentette ki Fiala.

 

Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke a belső határok hatékony védelmét és az Unió közvetlen szomszédságában lévő országok segítségét emelte ki.

 

A cseh elnökség mottója a „V4 minden polgárért” lesz. A prioritások a biztonságos és fejlett társadalom, az innovatív és összekapcsolt gazdaság, a közlekedés és az energia összekapcsolásának erősítése, valamint Ukrajna támogatása lesz – tájékoztatott Fiala.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.