Nyitókép: unsplash.com

 

Kullancsencephalitis-járvány (vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás) tört ki Közép-Szlovákiában. A besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházban 17 beteg fekszik, akik pasztörizálatlan juh- és kecsketejből készült pásztorszállásos termékek elfogyasztása után fertőződtek meg.

 

A betegek száma a korábbi évekhez képest jelentősen nőtt. A szakértők ezt a kullancsok előfordulásának megváltozásával magyarázzák, amelyek a klímaváltozás miatt északabbra költöznek, például a Felső-Garam mentére (Horehronie), ahonnan a legtöbb beteg származik.

 

„Az oltást különösen azoknak ajánljuk, akik a besztercebányai és a zsolnai régióból származnak, mert valóban itt fordul elő a legtöbb kullancsencephalitis”

 

– magyarázta Jana Kerlik, a Besztercebányai Regionális Közegészségügyi Hivatal munkatársa.

 hirdetes_810x300  

 

Ha az emberek nem akarják magukat beoltatni, az epidemiológus azt tanácsolja, hogy a nem pasztőrözött tejből készült termékeket hőkezeléssel dolgozzák fel, tehát tegyék ki őket legalább 70 Celsius fokos hőmérsékletnek.

 

„Ez az a hőmérséklet, amelyen a kullancsencephalitis vírusa elpusztul” – tette hozzá Kerlik.

 

A fertőzés tünetei két fázisban jelentkeznek

 

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a kullancsencephalitis fertőzés tünetei két fázisban nyilvánulnak meg.

 

„Az első fázisban, vagyis a fogyasztás után körülbelül két héttel a beteg fejfájást, lázat és egyéb influenzaszerű tüneteket tapasztal” – mondták az orvosok. Amikor úgy tűnik, hogy a betegség elmúlt, következik a második fázis.

 

 „Az átmeneti javulás után körülbelül egy hét múlva erős fejfájás, magas láz jelentkezik, de neurológiai tünetek is felléphetnek, például fényérzékenység vagy a végtagok gyengesége”.

 

Az említett tünetekkel a betegnek a háziorvosához kell fordulnia, komolyabb tünetek esetén pedig a sürgősségi ügyeletet kell felkeresnie.

 

RTVS/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!