Nyitókép: SITA/Milan Illík

 

A szlovákiai fiatalok radikalizálódnak, ami elsősorban az online térben történik. Ezek elszigetelt esetek, nem több ember együttműködéséről vagy csoportok létrehozásáról van szó – jelentette ki Ódor Lajos miniszterelnök és Ivan Šimko belügyminiszter a Biztonsági Tanács ülése után.

 

Ódor szerint a rendőrség több iskolában történt incidenst is meghiúsított, de részletesebben is figyelemmel kell kísérnie a helyzetet. Intenzívebben együtt kell működnie az iskolákkal annak érdekében, hogy a veszélyes tevékenységeket még csíráiban elfojtsák és felszámolják.

 

„Többnyire olyan diákokról van szó, akik a közösségi oldalakon esnek áldozatul a radikalizálódásnak. Ezek vagy fizikai támadások, de fegyveres támadásokat is rögzítettünk. Szerencsére áldozatok nincsenek” – mondta Šimko. Robbanóanyag-gyártást is rögzítettek, Šimko szerint az utóbbi időben tíz esetet jegyeztek fel.

 hirdetes_300x300  

 

Štefan Hamran országos rendőrfőkapitány rámutatott, hogy a fiatalok radikalizálódásának okai gyakran a politikusok felelőtlen kommunikációjában is kereshetők, akik ezzel polarizálják a társadalmat, feszültséget és agressziót visznek bele. „A fiatalok gyakran keresnek példaképeket az olyan politikailag exponált személyekben, akik nagyon elbűvölően tudnak kommunikálni” – magyarázta.

 

A második problémaként az iskolai környezetben való tartalomterjedés elégtelen ellenőrzését és megelőzését jelölte meg. „Vannak olyan esetek, amikor a gyerekek a számítógépen a rendőrség szempontjából nagyon mérgező tartalmakat osztanak meg, például terrorcselekményekről szóló felvételeket” – mutatott rá Hamran.

A Biztonsági Tanács foglalkozott a hétvégi oroszországi eseményekkel is. A kormányfő szerint egyelőre nem érzékelnek kockázatot Szlovákia és a szlovákok biztonságára nézve. „Annak ellenére, hogy a helyzetet egyelőre stabilnak látjuk, továbbra is ragaszkodunk ahhoz az ajánláshoz, hogy állampolgáraink ne utazzanak Oroszországba” – jegyezte meg Ódor.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!