Nyitókép: imhd.sk

 

Pozsony megyében az Integrált Közlekedési Rendszer (IDS BK) részeként szombattól szinte az összes menetjegy ára 20 százalékkal emelkedik. Az áremelés egyedül a hat és 18 év közötti gyermekek bérletére nem vonatkozik, azok megmaradnak az eredeti áron.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a félórás alapjegy ára a jelenlegi 0,90 euróról 1,10 euróra emelkedik. Az éves bérlet ára a jelenlegi 199 euró helyett 239 euróba fog kerülni. Az ún. ötzónás menetjegy ára például Annamajorból (Miloslavov) 0,40 eurós árkülönbséget mutat. Az utasoknak elektronikus menetjegyek megvásárlását ajánlják, amelyek valamivel olcsóbbak.

 

A pozsonyi tömegközlekedésen a menetjegyek mellett a bírságok ára is megemelkedik, ha valaki menetjegy nélkül utazik. A szankciók emelése az egész Integrált Közlekedési Rendszert érinti. A bírság alapára menetjeggyel együtt 111,10 euró lesz. Amennyiben a megbírságolt személy a helyszínen vagy tíz napon belül befizeti a bírságot, az a menetjeggyel együtt 81,10 euróba kerül. Eddig az IDS BK közlekedési szabályzata szerinti a bírság alapára 89,90 euró volt. Húsz munkanapig történő befizetés esetén 69,90 euró, közvetlenül az ellenőrzési helyszínen történő fizetés esetén 49,90 euró

 hirdetes_300x300  

 

A drágulást a megnövekedett költségek, az infláció és a közösségi közlekedést megrendelő önkormányzatok bevételeinek elmaradása indokolja. A fuvarozók kijelentették, hogy „elsőbbséget” tulajdonítanak a jegyárak emelésének a közlekedés egyéb korlátozásaival szemben. Ez például egyes vonalak megszüntetését, a csatlakozási időközök meghosszabbítását, több átszállást vagy a járműkarbantartás gyengülését jelentette volna. Az a húsz százalék, amellyel szinte az összes menetjegy ára emelkedik, 2021 óta, vagyis az utazási jegy árának legutóbbi korrekciója óta a kumulált inflációt jelenti.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!