Nyitókép: SITA/Úrad vlády SR

 

Az uniós forrásokból 50 millió eurót a roma járőrözés támogatására fordítanak. Erről Ódor Lajos miniszterelnök és Peter Balík befektetési miniszter tájékoztatott hétfőn. Ódor szerint a roma járőrök hatékonyan tartják fenn a közrendet, és tiszteletben tartják őket a falvakban.

 

„A megelőzés mindig jobb, mint a megtorlás, ezek a civil járőrök erőszak és minden komolyabb probléma nélkül tudják fenntartani a rendet. A rendőrség és a mentőszolgálat egyfajta meghosszabbított karjai”

 

– mondta a kormányfő.

 

 hirdetes_810x300  

A roma járőrözés fő célja a marginalizált roma közösségekkel élő települések környezetének javítása. Emellett a helyi fejlesztések támogatása, a közrend fenntartása, az élet-, egészség- és vagyonvédelem tájékoztató-megelőző tevékenységgel – magyarázta Ján Hero, a szlovák kormány roma közösségekért felelős megbízottja. Hozzátette: nagy igényt láttak a járőrözés folytatására.

 

„A járőrök tagjainak kötelessége, hogy képezzék magukat azokon a területeken, amelyeket ellátnak. A közösségen belül a járőrök tagjai példaképnek számítanak, ezért is tartjuk ezt az egészet kiemelten fontosnak”

 

– jegyezte meg a megbízott.

 

A kiírás feltételei a korábbi projekteken és az önkormányzatok igényein alapulnak. Minden olyan roma közösséggel rendelkező település pályázhat, amely 2019-től szerepel a Roma közösségek atlaszában, és legalább 80 roma lakossal rendelkezik.

 

Összességében 900 millió eurót kívánnak elkülöníteni az uniós forrásokból a marginalizált roma közösségek integrációjára – mondta Balík.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!