Nyitókép: bellflight.com

 

A védelmi minisztériuma már felkérte az Egyesült Államok kormányát, hogy dolgozzon ki konkrét árajánlatot a Viper harci helikopterekre és felszerelésükre, a képzésre és a logisztika biztosítására – tájékoztatott Martin Sklenár védelmi miniszter csütörtökön, a kormányülés után.

 

Megerősítette, hogy Szlovákiának hozzávetőlegesen 340 millió dollárt kell fizetnie a berendezésekért, amelyek értéke meghaladja az egymilliárd eurót.

 

„Kérésünk alapján az Egyesült Államok kormánya konkrét árajánlatot készít a szállítási határidőkkel. Az árajánlatot a harci helikopterek, felszerelések, rakéták, a személyzet képzésének és logisztikai támogatásának meghatározott specifikációjára dolgozzák ki bizonyos kezdeti időszakra“

 

– vázolta Sklenár.

 hirdetes_810x300  

 

MiG-ekért amerikai helikopterek – az évszázad csereügylete milliárdos ráfizetés lehet a választók terhére

 

A miniszter feltételezése szerint az USA több hónapig fogja feldolgozni a kérelmet. Elmondása szerint némileg szokatlan folyamatról van szó, hiszen a helikoptereket már legyártották, csak korszerűbb állapotba kell őket hozni. A kapott ajánlatot Szlovákia jóváhagyhatja, de el is utasíthatja.

 

„Ha valaki a kapott ajánlatot elutasítaná, kiváló üzletet veszítene, emellett az egész folyamatot újra kellene kezdeni, és tovább csúszna a szállítás lehetősége“

 

– jegyezte meg.

 

Az USA 12 új Bell AH-1Z Viper helikoptert tartozékokkal, pilóta- és technikusképzéssel, valamint több mint 500 darab AGM-114 Hellfire rakétát kínált Szlovákiának jelentős kedvezménnyel az Ukrajnának adományozott MiG-29 vadászrepülőgépek pótlására. Harci helikopterek jelenleg nem állnak szolgálatban a szlovák fegyveres erőknél, így ez egy teljesen új harci képesség lenne.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.