Nyitókép: SITA

 

Az európai körúton levő Zelenszkij Bulgária és Csehország után érkezett Szlovákiába, Zuzana Čaputová meghívására.

 

A szlovák államfővel folytatott tárgyaláson áttekintették a két ország viszonyát, a háború aktuális állapotát, Ukrajna lehetséges támogatását, beleértve a NATO-tagságot is. A kétoldalú kapcsolatok terén az állami vezetők a két ország közlekedési és forgalmi összefonódásának lehetőségeiről tárgyaltak, illetve annak kérdéséről, hogy hogyan tud majd Szlovákia részt venni Ukrajna újjáépítésében.

 

 hirdetes_810x300  

Zelenszkij köszönetet mondott Pozsonyban az országának nyújtott eddigi segítségért. Mint ismert, Szlovákia volt az első ország, mely S300-as légvédelmi rendszerét ajándékozta oda Ukrajnának, úgyszintén elsőként adtuk át a háborúban levő országnak saját MiG-29-es vadászgépeinket is. Az Ukrajnának nyújtott segítség összértéke eléri a 680 millió eurót. Szlovákia egyúttal 115 ezer ukrajnai háborús menekültet is befogadott.

 

 

Zelenszkij ma a kormányfővel és a házelnökkel is találkozik. Zuzana Čaputová közös sajtótájékoztatójukon úgy fogalmazott, hogy Ukrajna jövője a NATO kötelékében van.

 

Míg Csehország további katonai segítségnyújtást ígért Ukrajnának, köztük például támadó helikoptereket is, Čaputová szerint Szlovákia e téren már kimerítette a lehetőségeit.

 

„Saját biztonságunk érdekében meg kell tartanunk azt, amink maradt,”

 

hangsúlyozta Čaputová.

 

 

Zelenszkij a Szlovákiában egyre erősödő oroszbarát hangulatra vonatkozó kérdésre a következőket mondta:

 

„Nem értem, hogy lehet valakinek ilyen nézete, ha az embereknek választási lehetőségük van. Szeretné valaki kipróbálni, milyen az, amikor az oroszok a saját országukban vannak? Képzeljék el, hogy a levegőbe röpítik a vízi erőművüket, hogy több ezer ember meghal, hogy elfoglalják a mohi atomerőművet és annak felrobbantásával fenyegetőznek,”

 

reagált Zelenszkij, hozzátéve, hogy az oroszbarát nézetek napjainkban terroristabarát nézeteket jelentenek.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!